Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. ROZPOČTOVÝ PROCES V ČR

Cíl kapitoly
Cílem kapitoly je seznámit čtenáře s problematikou rozpočtové soustavy a rozpočtového procesu v ČR, jehož realizace vychází z rozpočtových pravidel ČR. Rozpočtová pravidla vytvářejí legislativní bázi pro sestavování, schvalování, plnění a kontrolu státního rozpočtu, pro státní fondy, příspěvkové organizace a organizační složky státu a další segmenty veřejných financí. Jedná se tedy o generaci systémových podmínek veřejných financí ČR. Čtenář by měl prostudováním této kapitoly plně porozumět mechanismu rozpočtové politiky a rozpočtovému procesu v ČR včetně připravované reformy veřejných rozpočtů.

Časová zátěž
Týden – 8 hodin celkem. Prostudování textu – 2 hodiny, autokorekční cvičení – 2 hodiny, vyhotovení elaborátu – 4 hodiny.

Text

Úvod
Jak bylo uvedeno v Úvodu, veřejné finance jsou v současnosti spjaty s existencí veřejného sektoru a potřebou jeho financování. Představují peněžní vztahy vznikajících v souvislosti s tvorbou, rozdělováním a použitím peněžních fondů, které jsou ve své podstatě charakterizovány principy nenávratnosti, neekvivalence a nedobrovolnosti. Jde přitom o finanční vztahy, jejichž účastníkem je subjekt veřejné správy, tj. stát nebo útvary územní samosprávy a jejich instituce či deriváty (viz schéma).
Princip nenávratnosti znamená, že platbou daní, které představují rozhodující zdroj veřejných financí, nikomu nevzniká nárok na to, aby mu veřejná správa jeho výdaj konkrétně vrátila v příslušné službě či veřejném statku. Princip neekvivalence znamená, že při platbě daní není plátci předem znám účel platby a není mu zaručeno, že podíl jeho spotřeby veřejných statků nebo podíl veřejných transferu bude ekvivalentní výši jeho platby. Princip nedobrovolnosti spočívá v tom, že nikdo neplatí daně dobrovolně, nýbrž je k tomu donucen zákony.

Žádné komentáře:

Okomentovat