Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zhodnocování informací

Zhodnocování informací, znázorněné na horizontální ose, představuje způsoby, jakými lidé zpracovávají a využívají dostupné údaje a na základě toho rozhodují a jednají.
• Systematičtí lidé, označovaní také jako analyticky uvažující, usilují o strukturované a deduktivní uvažování, které při důsledné aplikaci vede k (sub)optimálnímu řešení.
• Naproti tomu lidé s intuitivním přístupem nevyužívají důsledně zdůvodněné (systematické) řešení, nevyhýbají se postupům typu „pokus-omyl“ a využívají heuristické strategie.
Teoreticky bychom mohli situovat kognitivní styl do čtyř kvadrantů, ale ani jeden z nich nelze označit jako „lepší“ či „horší“ než ostatní. Lze ovšem porovnávat kognitivní styl s charakterem řešených problémů a také odpovídající problémy se zajišťováním informací a také se způsobem využívání počítače.
Tak např. lidi s „PI“ kognitivním stylem budou rádi využívat internetu a textových databází, často se spokojí s heuristickým řešením, případně nebudou požadovat počítačovou podporu pro hodnocení variant. Naopak lidé s „RI“ kognitivním stylem budou hledat, či tvořit rozsáhlé modely, které se bez podpory sofistikovaných výpočtů neobejdou, heuristika pro ně bude spíš kompromisem a intuice obávaným krokem do neznámá až v nezbytných případech.
Kognitivní styl je důležitý z hlediska požadavků na přípravu, uchování a předzpracování dat a ovlivňuje takové záležitosti, jako je míra agregace dat, použití statickým výpočtů, užití matematickch modelů, ale také požadavky na dostupnost externích zdrojů... Ovlivňuje také preference způsobů, jakými je presentována výstupní informace.
Znakově vyjadřovaná informace je běžně presentována třemi hlavními způsoby, případně jejich vhodnou kombinací:
a) Ve slovní podobě jako běžný text, který může je strukturován do slov, vět, odstavců, kapitol...
b) Jako tabulka, kde sloupce a řádky mají jasně vymezený obsah (obvykle vyplývá z jejich názvu) a obsahují pak pouze data jako „hodnoty“ popisovaných entit.
c) V grafické podobě - nikoliv jako „věrné obrázky“, ale jako grafy a schémata doplněné legendou. Konkrétně použitá forma je pro vyjadřovací schopnost velmi důležitá.
Obrovským posunem v presentaci informací pomocí moderní informační technologie jsou „multimedia“, tedy prostředky, které dovolují presentovat zvuk a pohyblivý obraz. Nebývalým způsobem tak posouvají možnosti presentace informace do netušených možností.

Žádné komentáře:

Okomentovat