Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ISO (International Organization for Standardization)

ISO je zkratka Mezinárodní organizace pro standardizaci (International Organization for Standardization). Tato organizace je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Tvorba mezinárodních norem je obvykle prováděna technickými komisemi ISO. Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování, ke schválení je třeba souhlas alespoň 75% z hlasujících členů. Z mezinárodních norem pak vychází normy evropské a z těch potom normy národní. Ty jsou obvykle textově shodné nebo s drobnými úpravami. Tak se můžete setkat s ISO 9001 - mezinárodní normou, EN ISO 9001 – evropská norma vycházející z ISO 9001 a potom s označením ČSN EN ISO 9001 - česká národní norma vycházející z evropské normy. V konkrétním případě normy ISO 9001 jsou všechny verze textově shodné bez úprav.

Většinu mezinárodních ISO norem, Česká republika přebírá do našich standardů většinou pod označením ČSN plus jméno té příslušné ISO normy jak je uvedeno výše. Tyto normy se evidují v ČSNI (Český normalizační institut).
Schválené standardy je třeba dodržovat a používat:
1) při vytváření nových IS zřizovaných po dni vyhlášení standardu.
2) při velké inovaci již existujících IS (změny datové struktury, operačního systému, přechod na jiné programové vybavení, výstavba sítě,...).

Standardů je mnoho, tak např. technický standard upravuje komunikaci IS na bázi protokolů TCP/IP, datový standard upravuje rozhraní jednoho ze základních registrů státního IS-centrálního registru občanů, organizační standard doporučuje postup při zadávání veřejných zakázek pro potřeby IS, které jsou součástí např.státního IS. (Návrh tohoto tzv. atestačního standardu upravuje využití mechanismu atestace a certifikace v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek.)

Žádné komentáře:

Okomentovat