Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

B) Standardy kvality (jakosti) + konkrétní standardy kvality IS/IT

V zemích EU (V r. 1984 vydalo ES direktivu 89/C267/03 “ Globální přístup k certifikaci a zkoušení”) je běžné, že odběratel požaduje od svého dodavatele osvědčení o kvalitě. Záruka dokladuje, že byl dodržen systém základních norem kvality. Jde o normy ISO 9000 až ISO 9004 nebo o evropské normy EN ( EURONORM) série 29000 až 29004, jejichž dodržení potvrzují renomované pojišťovací organizace, např. FAC ve Francii, BSI A Lloyd ve Velké Británii.
Důvodem pro vybudování systému řízení jakosti, který by specifikoval požadavky norem ISO řady 9000 je to, že “je vstupenkou” do EU, kde jsou vysoké požadavky na odpovědnost výrobce za výrobek. Systém jakosti – dodavatel musí vypracovat dokumentovatelné postupy odpovídající požadavkům normy.
Laicky řečeno aplikace norem ve firmě by měla způsobit, že zákazník dostane přesně to, co požadoval a že ve firmě jsou přesně definované mechanizmy činností a evidencí vedoucí k udržení a zvyšování kvality produkce ve všech oblastech činnosti firmy.
Normy řady 9000 se zabývají zabezpečování jakosti ve firmě. Podle normy ISO 9000 se vybírají další normy.
a) Normy ISO 9000 se nazývají “Normy pro řízení a zabezpečování jakosti”. Jejich obsahem je definice opatření, která by měl dodavatel produktů a služeb v jednotlivých fázích produkce zajistit k dosažení požadované kvality.
b) Norma ISO 9001 se zabývá komplexně systémem jakosti - modelem zabezpečování jakosti při návrhu, vývoji, výrobě, instalaci a servisu. Tato norma má pro audit IS největší význam.
Budeme-li citovat normu, pak norma ISO 9001 specifikuje, jaké požadavky na systém jakosti se mají použít v případech, kdy je třeba prokázat způsobilost dodavatele navrhnout a dodávat výrobek. Specifikované požadavky směřují především k dosahování uspokojení zákazníka prevencí neshody ve všech etapách od návrhu až po servis.
c) Norma ISO 9002 se zabývá menší částí, pouze - modelem zabezpečování jakosti při výrobě, instalaci a servisu.
d) A další v řadě, norma ISO 9003 se zabývá nejmenší částí - modelem zabezpečování jakosti při výstupní kontrole a zkoušení.
e) Norma ISO 9004 je průvodce řízením kvality a prvky systému kvality. Dále obsahuje interní hodnocení.
Existuje přehled certifikovaných a oceněných společností na poli jakosti v ČR. Je to uvedeno v tzv. Q-katalogu (1.číslo vyšlo v červnu 1998), který je aktualizován, každý půl roku. Obsahuje nejdůležitější normy, jimiž jsou:
ISO 9000, QS-9000, VDA 6.1, ISO 14000 (dle systémových norem EMS-Environmental Management System). Z těch nejlepších, kteří splňují normy, se pak vybírají kandidáti pro Czech Made. Pro každý typ normy je v katalogu seznam podniků, které ji splňují.
Je zde i seznam certifikačních společností a seznam tzv. akreditovaných laboratoří, kde se mohou provádět zkoušky, jestli daný systém může být certifikován. Tyto laboratoře schvaluje Czech Institute for Accreditation (ČIA) a konzulární společnosti pro kvalitu.

Žádné komentáře:

Okomentovat