Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podstatu reengineeringu dobře charakterizují čtyři klíčová slova z definice:

základní, radikální, dramatické, procesy
základní – Při zavádění reengineeringu by manažeři i řešitelské týmy měly vycházet ze základních podnikatelských otázek o poslání svých firem a smyslu dosud prováděných manažerských činností
radikální – nutí manažery jít na kořeny věcí. Doporučuje nedělat povrchní změny nebo dílčí úpravy toho co zastaralo. Radikální změna se dosahuje cestou kvalitativně nového a inovativně pojatého přeprojektování dosavadních procesů. Reengineering znamená především inovační změnu dosavadních podnikových činností.
dramatické – Klást si za cíl dosáhnout výrazné popř.až dramatické změny ve výkonnosti podniku či jeho částí. Obvykle se předpokládá, že by mělo jít o inovace vyšších řádů. Typickým příkladem může být využití nových možností IS/IT. Např. změna zastaralých způsobů práce a nahradit je kvalitativně novými postupy. (nové cíle či techniky, postupy a technologie zvládnutí činností)
procesy – Objektem reengineeringu jsou výlučně procesy. Procesem se v reengineeringu rozumí uspořádaná množina vzájemně propojených (integrovaných) činností. Vyžadují jeden nebo více druhů vstupů a tvoří výstup, který má pro zákazníka hodnotu. Reengineeringové procesní přístupy přirozeným způsobem integrují věcné návaznosti a podmíněnosti dosavadních dílčích činností. Přitom mnohé z těchto původních činností mění a někdy i ruší pro jejich zbytečnost či duplicitu. Jsou orientovány především na konečné výstupy řetězců činností.
Základní logika postupu zavádění reengineeringu
1) Cílová představa (vize) o účelu reengineeringu (jasná podnikatelská strategie firmy) – Jasná cílová představa podnikatelských důsledků pro firmu. – Představa podnikatelských výstupů pro zákazníky. Provede se manažerská analýza souvislostí a důsledků mezi změnami procesů a dalšími kritickými faktory úspěchu.
2) Identifikace původních procesů -vymezení klíčových procesů (“ core processes” – procesy, které jsou rozhodující pro konečné uživatele) a pomocných procesů (supporting processes - zahrnují následnosti činností, které tvoří část podstatných předpokladů pro realizaci klíčových procesů).
3) Modelování původních procesů – Modelování původních procesů je osvědčeným východiskem pro rozbor jejich smysluplnosti resp. účelnosti a dosavadní účinnosti (např.:síťové grafy, vývojové diagramy)
4) Tvorba nových (přeprojektovaných) procesů
Má tři fáze:
• nový smysl (rethinking) a redefinice (redefinition – poslání a cíle) původních procesů – Je soubor tvůrčích prací spojených s rozborem a hodnocením, dosavadních procesů.
• volba nových procesů a jejich inovační přeprojektování – je tvůrčí syntézou nově zvoleného pojetí cílů procesu i způsobu zajištění inovativní úrovně jeho provádění

Žádné komentáře:

Okomentovat