Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Standardizace

Jakékoliv standardy vycházejí z procesu standardizace, která představuje dynamicky probíhající a systematicky realizovaný proces výběru, sjednocování a účelné stabilizace jednotlivých prvků procesů. Cílem standardizace je systematicky snižovat a omezovat nežádoucí rozmanitosti a nahodilosti v řízeném procesu a zajistit, aby základní činitelé a činnosti procesu byly omezeny na účelnou míru. Výsledkem standardizace je standard, který může mít a často mívá podobu normy(předpisu).
Standardy IS:
Definice IS (tato definice je vlastně také standardem)
IS = souhrn informačních aktivit, jako je získávání , zpracování, uchování a zpřístupňování informací. Cílem je zpřístupnit veřejnosti a hospodářským subjektům vybrané okruhy informací.
IS se skládají z technického vybavení včetně sítí, programového vybavení, datových prvků v definované struktuře (včetně jejich ochrany před zneužitím i způsobu vzájemného předávání), pracovních postupů, personálu a organizační struktury. Všechny tyto součásti nebo i jejich dílčí složky mohou být předmětem standardizace v rámci SIS(= státní IS) ČR.
Standardy IS jsou opatření ústředních orgánů státní správy a stanoví závazné způsoby odborných činností v IS. Je to závazný předpis, jehož obsah může být shodný s mezinárodní technickou normou nebo doplněním, zúženou normou nebo profilem (výběr z více možností danou normou), českou státní normou, specifikací vydanou mezinárodně uznávanou organizací, normou některé firmy, návrhem nové české státní normy nebo částí těchto dokumentů, příp.s jiným předpisem (např. organizačním pro zajištění bezpečnosti IS) nebo i samostatně zpracovaný předpis. Kromě standardů jsou připravována také nezávazná doporučení.
Návrhy standardů vytvářejí odborné firmy nebo pracovníci některých ústředních orgánů, jimi řízených organizací nebo vysokých škol. Zpracovatelé na základě smlouvy nebo dohody vypracují návrh standardu ve spolupráci se zástupci ministerstva informatiky a dalších ústředních orgánů státní správy. Při této činnosti se zpracovatelé snoží přibližovat k mezinárodním normám (např. ISO). Takto připravené návrhy jsou předmětem projednávání. Podle vývoje se standardy aktualizují.

Žádné komentáře:

Okomentovat