Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Postupy projektu (modely životního cyklu IS)

1) Vodopádový model
Předpoklady: etapy jsou vykonávány postupně po ukončení etapy předchozí, při uvedeném pořadí etap (viz dále „etapy projektu“) se dosáhne nejlepšího výsledku.
Nejstarší model. P>N. Každý projekt je jedinečné umělecké dílo na zakázku, typické pro klasické období řízení projektů. Náklady hradí veškeré Objednatel, mimo školení vlastních zaměstnanců a získání IT.
Využití v Project mng. (řízení projektů)
Přednosti: jednoduchý, srozumitelný, jednoduchá transformace etap do fází
Omezení: v současnosti využití pouze u některých mng aplikací, u nových řešení, příliš nákladný, časově náročný
2) Spirálový model
Svázán s obdobím renesance a metodou Prototypingu. N=P (mírná N>P). Náklady taktéž rovným dílem mezi Objednatele a Dodavatele. Dodavatel hradí náklady za vývoj prototypu.
Přednosti: adaptace, flexibilita
Omezení: není tak „šitý na míru“
3) Síťový model
Reprezentuje ukázku industriálního přístupu. Velké firmy, které se zabývají tvorbou IS si na základě postupů při tvorbě minulých projektů postupně utvářejí síť na sebe navazujících činnosti (aktivit) na projektu a jejich výsledků. Prvním stupněm soustavy síťových modelů je „Typový síťový model TSM“. Většinu nákladů hradí Dodavatel. Odběratel se již vlastně stává jen odběratelem již hotového výrobku.
Využití v Process mng. (řízení postupu prací na projektu)
4) Fontánový model
Vychází z podobných předpokladů jako Vodopádový model. Typický pro tvorbu projektů IS při dekompozici celého projektu na menší celky, které jsou vyvíjeny paralelně a nakonec jsou zkompletovány do jednoho celku.
5) Model „Optimálního životního cyklu“ (Kvadrantový model)
Skládá se ze 4 kvadrantů, které z pohledu řízení projektu představují suboptimální cykly jeho tvorby. Každý z kvadrantů představuje určitou fázi tvorby projektu. První - fáze určení požadavků na projekt, druhá - fáze specifikace řešení projektu, třetí - fáze implementace projektu, čtvrtý - fáze rutinního provozu, údržby a dalšího rozvoje projektu
6) Inkrementální model (Přírůstkový model)
Rozdělení projektu na relativně samostatné části a ty řešit jako samostatné projekty.

Žádné komentáře:

Okomentovat