Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Principy

Principy jsou body v závorkách, tj. viz. níže vysvětlené
Současný stav IT
HW:
Odklon od velkých sálových počítačů k PC propojených sítěmi a ovládanými servery. Roste kompatibilita zařízení, stavebnicovost a snadnější rozšiřovatelnost částí počítačů. Životnost 2-3 roky. Vyšší rychlost, větší množství zpracovávaných dat.
SW:
Zahrnuje základní SW (ZSW) vybavení a aplikační SW (ASW) určený k zvládnutí určitých částí či fcí IS firmy. Při tvorbě IS/IT se projevuje tendence použít racionalizačních postupů SW inženýrství CASE (Computer Aided SW Engeneering).
ZSW stále ve větší míře respektuje mezinárodně přijaté standardy.
Roste podíl i úloha ASW. Výrazným rysem ASW při tvorbě IS/IT je přechod od jednovrstvé, přes dvouvrstvou k třívrstvé architektuře (data aplikace, fce aplikace, uživatelské rozhraní a komunikace s uživatelem). Klient-server server architektura v kombinaci s třívrstvou je v současné době neefektivnějším řešením náročných aplikací v distribuovaném prostředí. Životnost 10-15 let.
Podpora IS
Dochází k přechodu od dříve převažujícího centralizovaného zpracování dat k distribuovanému. Podpora řídících procesů je založena na vytvoření a udržování takové datové základny, která zachycuje nejen aktuální stav, ale i předpokládaný vývoj systému. Datová základna je jádrem všech IS a tím i podpory řídících procesů a tím i fungování celé firmy.
IS, vznikající projektováním distribuovaných systémů zpracování dat, mají daleko těsnější vazbu na samotný životní cyklus fungování firmy i na systém řízení než u běžných projektů.

Žádné komentáře:

Okomentovat