Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výběrové řízení

Současná naše i zahraniční praxe jednoznačně potvrzují, že cesta vlastního unikátního vývoje IS/IT je ekonomicky neefektivní a dnes již většinou nerealizovatelná.
Nejčastějším případem použití systémového integrátora je když je IS/IT prioritní pro podnik a nefunkčnost systému ohrožuje podnik, požadavky na realizaci přesahují možnosti pracovníků firmy, je-li nutné rozložit riziko IS/IT na více subjektů.
Cíle výběrového řízení (tendru) lze formulovat do těchto základních bodů:
1. získat pro řešení IS/IT takovou skladbu softwarových a technických prostředků a doprovodných služeb, které budou nejlépe odpovídat situaci a potřebám podniku
2. dosáhnout optimálního poměru cena/výkon z hlediska dodávky celého IS/IT
3. získat pro řešení IS/IT seriozního dodavatele, s dobrým zázemím, ekonomicky, organizačně i personálně stabilní a spolehlivé
Při výběrovém řízení jsou klíčovými faktory
• kvalita SW produktu
• kvalita služeb systémového integrátora
a) Kvalita SW produktu závisí na životním cyklu SW produktu a jak často dochází k vývoji SW produktu
b) Kvalita služeb systémového integrátora závisí na tom zda je : kapitálově stabilní; má metodiku SI; tým specialistů; zkušenosti v daném oboru, kde provádí implementaci; má integrovanou linii HW; operační systém; aplikační SW; lokalizovaný SW; zajišťuje školení a je celkově seriózní.
Co dělá SI: Spoluvytváří informační strategii podniku, navrhuje architekturu IS, má metodiku vývoje IS/IT, stanoví plán realizace IS, řídí postup prací, konzultace, zajišťuje přes subdodavatele HW, SW, komunikace, koordinuje subdodávky, umožní přenos starých dat na nový sytém, udržuje dokumentaci, garantuje funkčnost a kvalitu IS.
Zákon o veřejných zakázkách pro státní orgány stanový postupy, jak má docházet k výběru dodavatelů. Buď se jedná o jednostupňové výběrové řízení nebo dvoustupňové, v případech nízké pořizovací ceny se nemusí jednat o veřejnou soutěž ale o oslovení tří firem, které nabízejí své služby. Jsou stanoveny kvalifikační požadavky, které musí nabízející prokázat - oprávnění k podnikání v oboru, že na něj nebyl podán konkurz, že nedluží na sociálním pojistném, že není trestně stíhán statutární zástupce, musí složit nebo garantovat přes banku tzv. jistotu. Výběr je podle předem stanovených kritérií, je-li pouze jedno kritérium musí to být cena.
! JE NOVELA ZÁKONA

Žádné komentáře:

Okomentovat