Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obě paradigmata

Obě paradigmata úzce souvisí s pochopením rozdílů mezi daty a informacemi, resp. s důsledky, které z nich vyplývají. Zmiňovaný rozdíl je často považován za zbytečně zdůrazňovanou samozřejmost, která ovšem není dostatečně akceptována v každodenní praxi. Porozumění zmíněným informačním paradigmatům tedy není pouze teoretickou úvahou, ale mají závažné praktické důsledky. Bezprostředně se prolínají s formálně vymezovanou strukturou organizace a také se schopností jednotlivců interpretovat informace. Vedou také k pochopení úlohy počítačů a vlivu na nich založených informačních systémů na organizaci a management. Nelze jednoznačně stanovit míru s jakou se lze přiklonit k jednomu ze zmíněných paradigmat. Úroveň s jakou bude ponechána volnost individuální interpretaci dokonce nemusí být stejná uvnitř celé organizace a je účelné, aby se místně, ale i časově odlišovala.
Obecně lze konstatovat, že obvyklé pojetí se v důsledcích přiklání spíše k objektivnímu paradigmatu a podporuje tradiční pojetí organizace jako stroje. Jinými slovy podporuje „vědecký management“ s přesně vymezenými funkcemi a pravomocemi, s jasně definovanými datovými toky a mlčky předpokládanými znalostmi lidí, adekvátních jimi zastávaným funkcím. Naopak současné přístupy, orientované na procesy, zdůrazňující přednosti týmové práce a význam „učení se“ na úrovni jednotlivců i organizace je podmíněno odpovídající volností individuální interpretace.
S těmito vlastnostmi souvisí i způsob použití počítačů (informační technologie) k zajištění a podpoře informačních procesů uvnitř organizace. Strojové zpracování informací je založeno na exaktních vztazích a tím má tendenci podporovat standardizaci a omezovat volnost individuální interpretace. Ovšem je nutné zdůraznit, že to není ovšem nezbytnou nutností a mnohem důležitější je právě sdílené paradigma. Záleží na porozumění práci s informacemi a na pochopení činnosti počítačů k tomu, aby byla informační podpora využívána vhodným (suboptimálním) způsobem. Při tomto porozumění může být zachován vysoký stupeň individuální interpretace všude tam, kde to má smysl a zároveň mohou být tvořivě využity přednosti informační technologie. Nově se ovšem objevuje požadavek na vyšší individuální schopnosti manažerů a také na jejich odpovědnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat