Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozvoj lidského faktoru informačních a řídících systémů

Informační systémy
Funkcí IS je nejen zajišťovat potřebnou komunikaci mezi lidmi, ale především produkovat datové objekty a vkládat je do informačních vazeb lidí tak, aby byl zabezpečen rovnovážný stav jejich chování. Funkce IS se vztahuje k časově krátkému (omezenému) období chování sociálních systémů. IS plní funkce operativního řízení PS (řízený systém).
Každý člověk má svůj IS a každý člověk se kterým jsme v interakci je pro nás prvkem informačního systému.
Prvky IS jsou obecně lidé, datové objekty a technické systémy (počítače). Člověk je se svým IS v interakci buď prostřednictvím datových objektů (často zprostředkováno technickými systémy) nebo prostřednictvím lidí i datových objektů.
Žádný datový objekt není prvkem IS sám o sobě, ale stává se jím pouze tehdy, je-li s ním v interakci nějaký člověk.
IS zabezpečuje informační požadavky a je nástrojem řízení.
Řídící systémy
Funkcí ŘS různých technických systémů(strojů, robotů) i sociálních systémů (jeden prvek je člověk) je zabezpečovat jejich skutečné chování (funkce) v souladu s chováním stanoveným. V případě kombinace obou je nutné také dodržovat rovnovážný stav mezi oběma. Funkce ŘS se vztahují k časově dlouhému (neomezenému) období chování sociálních systémů. ŘS plní funkce taktického a strategického řízení PS. ŘS některé své funkce deleguje na IS (DSS,ES). IS na to musí být připraveno prostřednictvím ŘS. Ve funkcích IS je tedy někdy implicitně obsaženo řízení.
V každém technickém i sociálním systému je možné rozpoznat dvě množiny prvků (řízené a řídící). Řízený systém vytváří svým chováním statky s přidanou hodnotou a řídící systém toto chování řízených prvků informačně zabezpečuje.
Prvkem ŘS je jen ten prvek, jenž je schopen zabezpečit návrat chování nějakého prvku sociálního systému z nerovnovážného stavu do stavu rovnovážného a to bez ohledu na to, zda je či není k jeho označení používáno slovo manažer, či vedoucí zabezpečit rovnovážný stav chování soc. sys.

Žádné komentáře:

Okomentovat