Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příklady standardů

K technickým standardům patří např:
Technický standard SIS
• kódování informací (např. některé programové vybavení musí umožňovat zpracování znaků kódovaných do osmi bitů), lokalizace systému (lokalizace programového vybavení, jako podpora a podmínka pro jeho používání v českém prostředí), patří zde dále:
• definice hodnotové posloupnosti znaků pro účely třídění, formát datumu (např.den-měsíc-rok), klasifikace znaků (co je písmeno, číslice atd.), formát číselných údajů (co je desetinnou čárkou), národní prostředí (klávesnice), programové vybavení, klasifikace souboru znaků textu-jedná se o přípustné grafické znaky (musí odpovídat normě ČSN ISO 6937...1983, ADD1...1989)
Standardem je také standard ISVS pro náležitosti životního cyklu informačního systému – je to soubor pravidel pro výkon odborných činností spojených s vytvářením, rozvojem a využíváním informačních systémů veřejné správy uveřejněných ve Věstníku.
Standardy se týkají i vývoje IS (příprava IS, analýza a návrh, realizace IS, provoz, údržba a rozvoj IS). Existují standardy pro komunikaci na bázi TCP/IP (včetně standardů pro služby jako WWW, Gopher), další příklad - atestační standard: Týká se zadávání zakázek pro potřeby IS (typy soutěží veřejných, jak se vybírá firma vhodná pro projekt IS).

Některé normy vytvářejí ocenění – certifikaci, která značí a přináší zákazníkům jistotu kvality a bezpečnosti prováděné služby.
Do této skupiny charakteristik zahrnujeme certifikace produktu, event. dodavatele, jako např. respektování a potvrzení specifických výrobních nebo jiných norem apod.
V souvislosti s oceněním produktu se uvádí zejména cena Czech Made, ocenění na veletrzích, výstavách, v rámci časopisů, různých odborných sdružení a organizací.

Žádné komentáře:

Okomentovat