Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TRENDY IS/IT VE VZTAHU K ŘÍZENÍ A ORGANIZACI EKONOMICKÉHO SUBJEKTU

Změny v organizačních strukturách podniků:
- zplošťování organizačních struktur vytvářením nezávislých organizačních obchodních
jednotek, zaměřených na jeden hlavní předmět činnosti
- přechod ke flexibilním organizačním strukturám pružně reagujícím na změny v ekonomickém
prostředí, situaci na trhu
- jsou typické dynamické typy a virtuální týmy (mohou je dělit velké vzdálenosti)

IS/IT podporuje pružné organizační struktury pomocí:
- distribuovaného zpracování v rozsáhlých počítačových sítích (WAN)
- mobilního zpracování dat
- nástrojů pro týmovou práci
- dalších technologií

Sílící vazba mezi IS/IT a BRP
Cílem BRP je optimální reakce podniku na externí události. Optimální reakcí se rozumí co nejrychlejší a co nejkvalitnější reakce při minimální spotřebě podnikových zdrojů.

Učící se organizace a koncepce „skladu dat“
Management se nemůže spoléhat na to, že podnikové znalosti stačí mít uložené v hlavách pracovníků - fluktuace může výrazně ovlivnit životaschopnost podniku. Datová základna IS/IT je ideálním nástrojem pro uložení a zpřístupnění znalostí podniku. Podnikové procesy musí být nastaveny tak, aby pracovníci byly motivováni informace do IS ukládat.

Obvyklé plánované přínosy IS/IT v současné době:
- zrychlení obchodního cyklu, tj. doby, která uplyne od přijetí objednávky k dodání
objednaného výrobu nebo služby. (Příjem objednávky, kalkulace a příprava zakázky,
koordinace činností při výrobě, reorganizace výrobní linky po přechodu na nový typ
výrobku, doprovodné operace prodeje, zpracování faktur a inkasa)
- vytvoření pevných vazeb k obchodním partnerům a obrana proti nové konkurenci
- předpoklady pro uplatnění moderních metod dodávek a logistiky
- urychlení platebního styku s bankou
- lepší možnosti sledování cash-flow
- snížení zásob jak materiálu, tak zboží
- snížení objemu rozpracované výroby
- zvýšení kvality zboží a služeb
- zvýšení kvality práce s pracovními zdroji

Žádné komentáře:

Okomentovat