Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Krizí postižené bankovní domy

Od roku 1989 bylo odebráno již více než 20 bankovních licencí z celkového počtu 63 udělených. Jedna banka IPB je nyní v nucené správě. Krize důvěry zasáhla celé bankovnictví a nevyhnula se ani největším ústavům. V září 1996, kdy se do potíží dostala Agrobanka, odplynulo podle údajů ČNB z 5 největších bank více než 20 mld. korun. První bankou v ČR, která se dostala do potíží v září 1993 a byla na ni ČNB uvalena nucená zpráva, byla Kreditní a průmyslová banka Praha. Po ní následovaly potíže v dalších 4 bankách (Banka Bohemia, AB banka, Česká banka a Ekoagrobanka). V roce 1996 následovaly problémy v COOP bankce, První slezské bance, Podnikatelské bance, Velkomoravské bance, Realitbance a Kreditní bance Plzeň.
Převážné většině těchto bank byla postupně odebrána bankovní licence a byl na ně vyhlášen konkurs. Likvidací skončila nejen činnost Kreditní banky Plzeň, ale také AB banky, První slezské banky, banky Bohemia, konkursem činnost Kreditní a průmyslové banky a České banky. S ukončením činnosti řady bank byly spojeny diskuse a nejasnosti.

Zdroj:
Babouček I. a kolektiv, Bankovní regulace a dohled, BIVŠ, Praha 2002
Web:
1) www.cnb.cz, http://www.cnb.cz/bd_postaveni_sub07.php
2) http://www.ceed.cz/bankovnictvi/796bankovni_regulace_a_dohled.htm
3) http://www.cnb.cz/frait_bd_fs_020903.php
4) http://www.tiscali.cz/mone/mone_center_030221.571701.html
Klumparová: Regulace činnosti bank, prezentace v Power Pointu
Klumparová: Bankovní dohled, prezentace v Power Pointu
1 Termíny regulátor a dohled jsou v literatuře používány poměrně volně. Regulátor stanovuje v součinnosti s jinými institucemi pravidla a dohled kontroluje dodržování těchto pravidel. Obě aktivity mohou být více či méně odděleny, ale nemusí a obvykle také nejsou. Často je také používán termín "dozor", kdy jde o instituci částečně regulující a plně dohlížející. Vzhledem ke složitosti terminologie je možno považovat termíny regulátor, dohled a dozor za "nedokonalá" synonyma.

Žádné komentáře:

Okomentovat