Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Fyzická bezpečnost

– ochrana zajišťovaná fyzickou přítomností přímo v chráněném objektu

Rozdělení:
a) Z hlediska kdo ochranu zajišťuje
vlastními zaměstnanci pověřenými výkonem tohoto druhu ochrany;
dodavatelsky, tj. pracovníky některé ze soukromých bezpečnostních agentur.

b) Z hlediska času
nepřetržitá (24 h denně, 7 dní v týdnu);
vázaná na pracovní dobu;
nárazová – podle potřeb banky (různé mimořádné situace trvající určitou dobu např. převoz peněz a jiných cenností)
c) Z hlediska rozsahu a účelu
- propustková- na pevných stanovištích; hlavními úkoly je zabránit vstupu neoprávněných osob (případně vjezdu vozidel); zabránit neoprávněnému vnášení nebo vynášení předmětů; kontrolovat, evidovat přicházející, odcházející osoby (vjíždějící, odjíždějící vozidla); poskytovat v potřebném rozsahu informace návštěvníkům objektu a zajišťovat dodržení stanoveného režimu návštěv (příp. je doprovázet do objektu);zajišťovat uzamčení vchodů podle stanoveného řádu; zpravidla plnit zároveň úlohu ohlašovny požáru a jiných havárií.
- obvodová – spíše strážní funkce, na různých stanovištích objektů – pevné nebo pochůzkové stanoviště; zajišťována obvykle vnější a prostorová ochrana objektu.
- celoplošná (dohledová) – vykonávána průběžnými pochůzkami v intervalech v celém objektu; dohled nad dodržováním oprávněnosti pohybu nebo činnosti osob v chráněném objektu; dodržování stanoveného vnitřního režimu;doprovod určených osob; dozor nad pracemi prováděnými zpravidla cizími pracovníky v objektu na zakázku;kontrola uzavření stanovených prostor a objektů apod.
- doprovodná – formou doprovodu a přepravy; zásady: život a zdraví pracovníků banky i ostrahy mají prioritu před vším ostatním; cenné zásilky musí být pojištěné; informace o trase, způsobu, termínu atd. musí být tajné; ovládání taktických zásad zajišťování přeprav, obrany a ochrany přepravovaných zásilek; použití zbraně; za přípravu a organizaci zodpovídá určený vedoucí - seznámení jednotlivých účastníků pouze s nezbytně nutnými informacemi; přístup k vozidlům nesmí mít jiné osoby,je nezbytné vyloučit jakýkoliv stereotyp; během přepravy se nesmí bezdůvodně zastavit; řidič je povinen dodržovat pravidla silničního provozu. Neměl by však zastavovat ani orgánům policie, řidič a vedoucí musí znát silniční síť na trase a hlavní a náhradní přepravní trasy, je vhodné předem projednat zásady součinnosti a spolupráce s orgány Policie ČR.
- dozorčí a operátorská – u elektronických zabezpečovacích a signalizačních systémů, kamerových systémů, pultů centralizované ochrany apod.;
- zásahová – provádí se na základě signálu tísně (příp. signálu narušení); cílem je v první řadě zjistit zda skutečně došlo k narušení nebo jde-li o planý poplach a zjistit příčiny takového poplachu. Pokud k narušení skutečně došlo a dovolují-li to okolnosti je cílem zadržet pachatele tohoto narušení. Dalším úkolem je zajistit objekt do příchodu orgánů Policie ČR popř. i odpovědné osoby banky a to s cílem zabránit možnosti dalšího napadení, zajistit místo činu s ohledem na nutnost zachování kriminalistických stop, zjistit případné svědky události a předat tyto informace Policii ČR. To vše v souladu s platnými právními předpisy.

Žádné komentáře:

Okomentovat