Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

27. Význam a podstata bankovní regulace

(rámcové požadavky obezřetné realizace bankovních obchodů; argumenty pro a proti bankovní regulaci; příčiny a konkrétní projevy bankovních krizí a státních finančních krizí).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bankovnictví ve všech vyspělých ekonomikách patří mezi odvětví s nejvyšší mírou regulace. Důvody regulace a dohledu bank jsou jednak makroekonomické – vytváření prostoru pro provádění měnové politiky a jednak mikroekonomické – podpora bezpečnosti, důvěryhodnosti a efektivnosti bankovního systému v dané zemi. U mikroekonomických důvodů se zvláště zdůrazňuje ochrana klientů před nadměrnou rizikovostí či možnými podvody bank. Procesu regulace a dohledu bank se vždy účastní tři skupiny subjektů. Regulující subjekt = centrální banka /ČNB/, regulované subjekty = všechny banky /instituce s bankovní licencí/. Externí auditorské firmy – prověřují pravdivost, správnosti a úplnost bankovních výkazů. Konečnou zodpovědnost však nese bankovní management.
Systémy bankovní regulace a dohledu se v tržních ekonomikách skládají ze čtyř základních součástí:
· regulace vstupu do bankovní sféry (centrální banka uděluje obchodním bankám licence),
· stanovení a prověřování základních pravidel činnosti bank,
· povinného pojištění vkladů v bankách,
· působení centrální banky v úloze věřitele poslední instance.
Zejména povinné pojištění vkladů /garantované státem/ a úvěry od centrální banky patří mezi specifické rysy, kterými se banky liší od nebankovních institucí, které rovněž podnikají v nebankovní sféře. Bankám tyto skutečnosti přinášejí ve srovnání s nebankovními institucemi konkurenční výhody, které zmírňují nevýhody plynoucí z poměrně tvrdých regulačních pravidel jejich činnosti. Celý systém regulace a dohledu bank musí mít odpovídající legislativní rámec.

Regulace1 se týká jak kvantitativní stránky podnikání bank zejména kapitálové přiměřenosti a hrubé angažovanosti, klasifikace pohledávek a tvorby opravných položek, tak i kvalitativní stránky podnikání bank zejména systémů řízení rizik.

1 Termíny regulátor a dohled jsou v literatuře používány poměrně volně. Regulátor stanovuje v součinnosti s jinými institucemi pravidla a dohled kontroluje dodržování těchto pravidel. Obě aktivity mohou být více či méně odděleny, ale nemusí a obvykle také nejsou. Často je také používán termín "dozor", kdy jde o instituci částečně regulující a plně dohlížející. Vzhledem ke složitosti terminologie je možno považovat termíny regulátor, dohled a dozor za "nedokonalá" synonyma.

Žádné komentáře:

Okomentovat