Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

d) Z hlediska požité výzbroje či výstroje

ozbrojená (spreje, distanční tyče, popř.střelné zbraně;
neozbrojená (obvykle dispečerská a operátorská stanoviště);
veřejná ochrana (nejčastější)-zpravidla ve stejnokroji s viditelným označením ochrany a ostrahy;
skrytá fyzická ochrana (výjimečně při nárazových akcích-např. při čekání na příchod pachatele) Skrytým způsobem je zpravidla vykonávání i činností osobních ochránců.
Technická bezpečnost – systémy a zařízení, pomocí nichž se vytvářejí podmínky bránící nepovolaným osobám vniknout do chráněného objektu, ale rovněž systémy signalizující mimořádnou situaci, napadení objektu, vznik požáru, stejně jako signalizační systémy informující o změnách různých stavů, které mohou vést k haváriím apod.

Technická bezpečnost zahrnuje následující subsystémy bezpečnosti:
Mechanickou bezpečnost
Elektronické systémy bezpečnosti
Dohledové elektronické (kamerové) systémy
Režimová opatření

Mechanická bezpečnost – komplex různých prvků a zařízení, které mají za úkol znesnadnit nebo případně zcela znemožnit vniknutí nepovolaných osob a nežádoucích předmětů do chráněného prostředí a zabránit tak: znehodnocení nebo neoprávněné manipulaci s instalovaným materiálem a zařízením, krádeži zařízení a cenností v chráněném prostoru, umístění nebezpečného materiálu v chráněném prostoru.

Zabezpečení objektů – banky jsou řazeny do kategorie objektů s vyššími riziky a vyžadují proto vysoký stupeň zabezpečení. Při stanovení použití prvků se přihlíží k míře rizika v dané oblasti, k charakteru objektu, předpokládané maximální hodnotě ukládaných cenností a umístěného materiálu a zařízení apod.

Druhy ochrany objektů
Vnější
odvodová: obvod tvoří administrativní hranice, základem je oplocení, bariéry (zdi, ploty, atd.). Důležitou součástí je také osvětlení.
plášťová: zajištění pláště objektů z hlediska napadení. Zpravidla pomocí elektronických prvků zabezp. Signalizace
prostorová: důraz na celý prostor bez ohledu je-li objekt oplocen. Fyzická ochrana nebo technickými (zejména elektronickými) prostředky.
předmětová: ochrana dílčích objektů (auta, materiál, výpočetní technika, atd.
Vnitřní
veřejné prostory: místa , která jsou v bance v provozní době přístupná klientům
neveřejné prostory: vnitřní prostory přístupné pouze zaměstnancům
režimové prostory: místa se zvláštním režimem vstupu, kam mají přístup pouze určení zaměstnanci banky (pokladny, úschovná místa, atd.)

Žádné komentáře:

Okomentovat