Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Požadovaná výnosnost má trojí úlohu:

o jako náklad (cena) kapitálu vytváří stimuly k investování. Především úroky z úvěrů jsou nejvýznamnějším nástrojem hospodářské politiky státu k působení na investiční aktivity podniku. Změny úrokových měr však nepůsobí na vývoj investic podniku okamžitě – je třeba počítat s určitou dobou adaptace, než dojde k reakci podnikové sféry na změny úrokových sazeb. Také změna nákladů vlastního kapitálu působí na investiční činnost podniku
o druhá úloha požadované výnosnosti spočívá v tom , že se stává nástrojem výběru investičních projektů – dle ní se rozhoduje zda přijmeme projekt nebo ne.
o Pomáhá při zohledňování faktoru času. Pomocí metod složeného úrokování umožňuje respektovat čas, ve kterém byl příslušný peněžní tok z investice dosažen a zpřesnit tak celkový propočet efektivnosti

- Protože se v propočtech efektivnosti uvažují peněžní příjmy po zdanění je logické požadovat, aby také požadovaná míra efektivnosti respektovala vliv zdanění. Běžně se toho dosahuje tak, že ty náklady kapitálu, které snižují daňový základ (úroky z úvěru, obligací), jsou do průměrných nákladů kapitálu zahrnovány snížené o vliv daně:


ir = in x (1 – T)

ir – úroková míra po zdanění
in – úroková míra před zdaněním
T – daňová sazba


Vliv daní na kapitálové plánování a investiční rozhodování

- Také zdanění podnikových příjmů výrazně ovlivňuje očekávané peněžní toky z investičních projektů
- některé země lákají investory slevami na daních, event. úplným osvobozením od daně někdy je umožněno podnikům kapitálové výdaje nebo jejich část odečítat od základu daně atd..

Žádné komentáře:

Okomentovat