Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

d.) Profesionální uspořádání

Typické pro univerzity, nemocnice, poradenské organizace apod. Podnik nebo instituce se vyznačuje vysokým objemem znalostí a dovedností jednotlivých částí nebo jednotlivců a vysokou úrovní nabízených služeb a profesionálních činností. Tím mají i jednotlivé části organizační struktury vysokou samostatnost i částečně vlastní strategii rozvoje.
Přesto se používá pro řízení těchto institucí byrokraticky strukturované schéma řízení. Tím musí docházet k častým konfliktům a velkým problémům při slaďování strategie vedení a jednotlivých částí instituce. Navíc se u těchto organizací uplatňují i tři roviny, které ovlivňují, někdy i přímo řídí směr rozvoje:
- administrativní (vláda, sponzoři, veřejnost)
- profesionální (odborné instituce, granty, uživatelé)
- samotné vedení organizace
V tomto typu organizací nastávají časté problémy s udržováním strategických programů. (rozpor  strohá organizace x volnost profesionálních pracovníků)
e. Účelově-inovační uspořádání
Produktem takových institucí jsou většinou projekty s vysokým inovačním nábojem. Jsou to výzkumně-vývojové instituce, ústavy, které se zaměřují na špičkové výrobky nebo technologie apod.
Jednotlivé projekty vytvářejí týmy, které se většinou sestavují pro každý projekt. Organizační struktura je proto volná, je používána vysoká decentralizace rozhodování i odpovědnosti. I když jsou jednotlivé odbornosti sestaveny v určitá funkční oddělení, týmy se vytvářejí většinou maticovou strukturou. Doporučuje se dobrá interakce s prostředím (věda, zákazníci).

Žádné komentáře:

Okomentovat