Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zdroje chováni podnikatelského subjektu :

Personální zdroje - často označovány jako nejcennější, jsou to všichni zaměstnanci se svými schopnostmi, znalostmi a dovednostmi, které jsou pro dosažení cílů org. také ochotni vynaložit.

Materiální zdroje - pracovní prostředky a předměty k transformaci vstupů z okolí organizace do podoby zboží a služeb nabízených organizací.

Finanční zdroje - fin.prostředky k podnik. cílům při úspěšném zhodnocení příležitostí a odvrácení hrozeb.

Informační zdroje - jejich význam je srovnatelný s významem zdrojů materiálních. Je to soubor znalostí jak co nejúčelněji a nejefektivněji provádět v organizaci transformační proces.

Tyto vnitřní zdroje organizace představují silné a slabé stránky organizace ve vztahu k příležitostem a hrozbám. Využití příležitostí je snažší, pokud má organizace potřebné zdroje...


Systémové pojetí podnikatelského subjektu : (pozri obr.na s.7, Doved. a image manažera)

Systémová představa organizace = otevřený systém organizace.

1./ V organizaci probíhá transformační proces vstupů(hmota-zdroje surovin, energie, informace-orientace na jaké zákazníky...) na výstupy(zboží a služby - konkurenceschopnost...).

2./ Na transformační proces má vliv interakce s okolím - požadavky zákazníků, trhu, se mění, a organizace musí na tyto změny reagovat změnami nabízené produkce, změnami v transform.procesu, změnou charakteru svých vnitřních zdrojů (personální - obměna zaměstnanců ; materiální - opravy, modernizace, nahrazování ; finanční zdroje - externí zdroje... ; informační zdroje - know-how, aktualizace, zamezit ztrátě kontaktu s vývojem technologií...)

3./ Interakce s okolím ovlivňuje dva podstatné aspekty podnikatelských úspěchů : - nabídku produktů na nejvyšší konkurenceschopnosti, a vytváření flexibilního a adaptabilního vnitřního prostředí organizace

Systémový přístup usnadňuje řešení problémů spojených s dosažením maximálníhopřínosu aspektů k úspěšnému naplnění podnik. cílů organizace.

Žádné komentáře:

Okomentovat