Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vlastnická řídící struktura:

Zaměřuje se na dosahování vlastnických cílů prostřednictvím působnosti statutárních orgánů (představenstva a dozorčí rady). Představenstvo posuzuje návrhy managementu na zajišťování vlastnických cílů prostřednictvím naplňování podnikatelských cílů. Dozorčí rada jako kontrolní orgán pak sleduje, jak představenstvo plní úkoly, uložené mu valnou hromadou a zaměřené výhradně na dosažení určených vlastnických cílů.

Valná hromada je nejvyšší orgán výkonu vlastnických práv a vlastnického řízení a rozhoduje o návrzích představenstva na postupy ke splnění vytyčených vlastnických cílů.

Provázání vlastnického a manažerského řízení je možné zajistit členstvím generálního ředitele v představenstvu (v úloze místopředsedy). Generální ředitel je jediným představitelem managementu ve správním orgánu společnosti.

Manažerská řídící struktura:
Pečuje o zabezpečování podnikatelských cílů schválených představenstvem prostřednictvím výkonu manažerských funkcí v rámci pověření a zodpovědnosti jednotlivých představitelů managementu společnosti. Hlavním řídícím nástrojem jsou strategické plány ve formě programů a politik.
Kontrola plnění podnik.cílů společnosti spočívá v hodnocení souladu vývoje jejího stavu se stavem plánovaným. Při odchylkách mezi plánem a skutečností musí management prostřednictvím generálního ředitele předložit návrh představenstvu na odstranění vzniklé odchylky. To bývá spojeno se změnou strategických plánu, která musí být odsouhlasena představenstvem, protože může být vyvolána nutnost modifikace platných vlastnických práv.

Prioritním motivem podnikatelské strategie společnosti je zajistit její vysokou konkurenceschopnost na všech trzích, kde společnost působí. Proto je nezbytné, aby zvolená podnikatelská strategie byla podporována strategickým managementem jednotlivých složek společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat