Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odborné kompetence manažera

Na manažera jsou kladeny především tyto požadavky:
více znát, více umět, aby mohl zastávat svou rozhodovací roli na potřebné úrovni
musí být dobrým psychologem a umět jednat s lidmi
musí ovládat cizí jazyky (především angličtinu)
musí být v dobré psychické i fyzické kondici, aby se dokázal vyrovnat se zátěží všech svých rolí

Dosažení kompetencí je nutno zajistit v různých formách celoživotního vzdělávání manažerů, ve kterém mají své nezastupitelné místo složky přípravy odborné, psychologické, jazykové a fyzické.

Odborná příprava manažerů je v současné době nejlépe propracovanou složkou jejich celoživotního vzdělávání. Speciální manažerské znalosti se týkají jednotlivých složek managementu a v jejich úrovni zvládnutí se odráží výsledná úroveň odborné přípravy manažera. Jeho speciální znalosti se přitom musejí vztahovat také k oboru, ve kterém působí.
Žádná praktická činnost nemůže být vykonávána účelně a efektivně, není-li v dostatečné míře podepřena teoreticky.
Dřív než si řekneme, jak postupovat, měli bychom si nejprve objasnit, proč postupovat právě zvoleným způsobem, a ne některým jiným. Pět minut teoretického zamyšlení může manažerovi ušetřit hodiny při odstraňování chyb.

Psychologická příprava akcentuje skutečnost, že manažeři pracují především s lidmi a nutně se při výkonu svých povinností dostávají do konfliktních situací. Jejich úspěšné překonání vyžaduje, aby manažer rozuměl sám sobě, rozuměl lidem a chápal okolnosti, které určitou konfliktní situaci vyvolaly.
Manažer se musí naučit ovládat své psychické pochody a pěstovat si psychickou kázeň. Nikdy nesmí dát volný průchod žádným emocím, i kdyby byly sebesilnější!

Fyzická příprava manažerů je do značné míry doplňkem autosugestivního tréninku manažera. Jejím hlavním smyslem je rozvíjet silnou vůli a pocit sebedůvěry. Silnou vůli rozvíjí jedinec tím, že se donutí k pohybovým aktivitám i tehdy, když se mu vůbec nechce. Nezanedbatelné je i to, že lidé, kteří pravidelně sportují a udržují si fyzickou kondici, jsou také v lepší kondici psychické a i svým vzhledem se odlišují od těch, kteří svou fyzickou kondici zanedbávají.

Jazyková příprava manažerů slouží ke zvýšení schopnosti každého manažera domluvit se přímo. Po celém světě uznávaným jazykem je angličtina. Bez jejího aktivního zvládnutí se dnes žádný špičkový manažer neobejde.

Požadavky kladené na rozvoj kompetentnosti manažera jsou skutečně velmi náročné. Bez jejich splnění však nelze hovořit o osobnosti moderního manažera. Osobní uspokojení je nejvyšší odměnou za úsilí věnované trvalému rozvoji vlastní manažerské kompetentnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat