Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VZTAH VLASTNÍCI - MANAŽEŘI:

Manažeři jsou specifickou skupinou zaměstnanců a zastupují zájmy vlastníků ve vztahu k ostatním skupinám zaměstnanců. Měli by zastupovat zájmy skupiny, do které sami nepatří a její zájmy jim tudíž zcela přirozeně nejsou vlastní. To bývá příčinou konfliktů, hlavně když manažeři obhajují vlastní zájmy proti zájmům vlastníků. Většinou je příčinou těchto konfliktů nevyjasněnost dělby rozhodovacích pravomocí mezi představiteli vlastníků a představiteli managementu firmy.

Vztah vlastníci - manažeři v akciové společnosti:
Nejčastěji zde dochází ke kofliktům, protože majitelé akcií jsou spoluvlastníky. Nemohou ovlivňovat chod společnosti a ani aktivity jejího managementu přímo, pouze prostřednictvím členů statutárních orgánů akciové společnosti.
Teoreticky je statutární orgán v pozici nadřízeného, který může ukládat managementu úkoly a kontrolovat jejich plnění. Statutární orgán tímto způsobem prosazuje vlastnické zájmy. Management má tyto zájmy plně podpořit výkonem určité podnikatelské strategie, jejíž návrh připravují představitelé managementu společnosti. Realita se však výrazně liší.
Problém spočívá v tom, že správa společnosti je proces svou podstatou výrazně odlišný od procesů managementu. Manažeři by neměli být členy statutárních orgánů společnosti, ve které jsou zaměstnáni. Skutečností však je, že proces správy i managementu jsou velmi podobné svou realizační formou. V obou případech se musí plánovat, organizovat, kontrolovat a řídit co vede k přesvědčení, že jsou to manažeři, kdo dokáže nejlépe zajistit správu společnosti. Proto se stává, že v akciové společnosti působí v zastoupení vlastníků představitelé vrcholového managementu - jako představitelé vlastníků vyžadují opatření, s nimiž však nemohou souhlasit jako představitelé managementu.

Statutární orgány v akciové společnosti:
- představenstvo (správní rada) jako výkonný orgán vlastnického řízení
- dozorčí rada jako orgán kontrolní, dohlížející nad souladem činnosti představenstva s
usnesením valné hromady akcionářů

Vedoucí představitelé by měli dokázat vymezit strategické cíle ve třech skupinách:
- vlastnické cíle - orientované na navyšování hodnoty společnosti
- podnikatelské cíle - orientované na zvyšování konkurenceschopnosti společnosti jako celku
- cíle strategického managementu - orientované na optimalizaci finančního zdraví všech
organizačních složek společnosti působících v rámci tohoto celku.

Pro dosažení těchto cílů je účelné vytvořit organizační podmínky pro provázanost působení dvou relativně autonomních řídících struktur:
- vlastnické
- manažerské

Žádné komentáře:

Okomentovat