Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

HIERARCHICKÉ USPOŘÁDÁNÍ MANAGEMENTU:

3 základní úrovně: - VRCHOLOVÝ - strategická rozhodnutí dlouhodobého charakteru s dopady do všech oblastí činnosti organizace
- STŘEDNÍ - taktická rozhodnutí střednědobého charakteru v některých ze širších funkcí organizace
- PRVNÍ LINIE - krátkodobá operativní rozhodnutí týkající se jednotlivých činností organizace

Na každé úrovni hierarchie managementu jsou řešeny principiálně odlišné problémy, avšak ve všech třech případech představuje toto řešení proces tvořený čtyřmi základními složkami: plánováním, organizováním, vedením a kontrolou a řízením. V bezprostředním kontaktu se zdroji organizace jsou pouze představitelé managementu první linie.
Vliv představitelů managementu vyšších úrovní je pouze zprostředkovaný - strategické a taktické působení je prováděno díky působení na výkon jednotlivých činností managementu na nižší úrovni.

MANAŽEŘI jsou specifickou skupinou pracovníků, jejichž hlavním úkolem je dohled nad výkonem pracovních činností ostatních pracovníků organizace a využívání jejich disponibilních zdrojů.

Soubor požadavků kladených na jednotlivce, který má úspěšně vykonávat roli manažera, představuje manažerskou kompetentnost jednotlivce, která má tři hlavní složky:
- technickou
- humanitní
- koncepční

Technická složka - představuje objem jeho odborných znalostí, dovedností i schopností nezbytných pro správný výkon manažerských činností. Jejich adekvátní aplikace je základnou pro rozhodování manažera v situacích, kdy musí posunout vývoj organizace žádoucím směrem.

Humanitní složka - představuje jeho schopnost jednat s lidmi a aktivně ovlivňovat jejich pracovní chování v různých situacích.

Koncepční složka - díky ní je jednotlivec manažerem s požadovanými osobními vlastnostmi. Čím větším dílem je zastoupena tato složka v kompetentnosti manažera, tím vyšší jsou jeho schopnosti vidět širší systémové souvislosti v dopadech a vývoji důsledků jím přijímaných manažerských rozhodnutí.

Poměr mezi složkami: poměr T:H:K:
první linie - 50:30:20 - střední - 35:30:35 - vrcholový - 20:30:50

Žádné komentáře:

Okomentovat