Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ

Francis Scott Fitzgerald – představitel ztracené generace (studenti, kteří odešli do války jako dobrovolníci s ideály boje za svobodu. Ve válce šok, jsou do konce života poznamenáni a po návratu se nejsou schopni zařadit zpět do společnosti). Ve své tvorbě používá stále stejné schéma – jedinec se vypracuje, získá moc a peníze. Fitzgerald proklamuje, že za peníze e dá koupit všechno. Nejznámějším dílem je román Velký Gatsby.

Ernest Hemingway – další představitel ztracené generace, oceněn Nobelovou cenou. Stal se velmi oblíbeným autorem, zejména díky napětí a spádu jeho děl. Inspirován první světovou válkou, napsal román Sbohem Armádo. Zde popisuje vlastní zážitky z fronty, hrdinové jsou zmatení, a proto se upínají k základním lidským hodnotám (láska, přátelství, odvaha). Jako podklad pro další román Komu zvoní hrana posloužila občanská válka ve Španělsku. Kritizuje fašismus. Dalším jeho významným dílem je novela Stařec a moře (zobrazen boj člověka s přírodou a zlem do posledních chvil člověka. Pokud se člověk vzdá, ztratí důstojnost). Hemingwayův styl je velmi specifický a zajímavý. Díla jsou velmi napínavá a dramatická, to je ale skryto pod podrobnými popisy a dialogy. V podtextu je zachycena atmosféra situace a charakter hrdinů.

John Steinbeck – největší inspirací mu byl rodný kraj v Kalifornii. Zobrazuje osudy drobných farmářů v době hospodářské krize – kritizuje sociání poměry. Mezi jeho nejznámější díla patří O myších a lidech (problematika bezzemků) a Hrozny hněvu (o sociální situaci bezzemků, pouští se do polemiky s náboženskými dogmaty – jak by člověk měl žít x jak žije; jestli je možné žít podle církve)

Žádné komentáře:

Okomentovat