Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Počátky realismu

Karel Jaromír Erben – navazuje na tradici tvorby Čelakovského. Studoval filozofii a práva v Praze. Zde se seznámil s Palackým, se kterým pak spolupracoval celý život. Zabýval se sběrem lidové slovesnosti a staročeských písemných památek, které vydával. Jeho jediným původním dílem je Kytice, jedno z nejznámějších děl české literatury. Základním motivem jeho díla je motiv viny a trestu, který je v jeho baladách různě obměňován. Sbírka má složku pohanskou, mýtickou (osudová nutnost, víra v nadosobní řád, nutnost trestu po prohřešení se proti zákonům přírody) a křesťanskou (přesvědčení o moci lásky, pokání a odpuštění). Báseň Záhořovo lože lze považovat za určitou polemiku s Máchovým Májem.
Význam K.J.R. spočívá ve vytvoření velkolepého obrazu života a kultury Slovanů. Pohádky a písně, které sebral a vydal jsou kulturním dědictvím celého národa. Básnická sbírka Kytice je pak mistrovským dílem s vysokou úrovní jazyka i obsahu. Později inspiroval mnohé další umělce.

Karel Havlíček Borovský – byl nejvýznamnější představitel kritického satirismu své doby. Usiloval o pozitivní práci pro národ, nikoli o pouhé „plané vlastenčení“ a slovní revolucionářství. Narodil se v Borové u Přibyslavi. Studoval filozofii v Praze, kde vstoupil do kněžského semináře, odkud však zklamaně odešel. Pak působil jako vychovatel v Rusku, kde měl možnost poznat tamější prostředí a situaci. Po návratu se stává redaktorem (Pražské noviny, Národní noviny, Slovan); usiloval o zpolitizování novin a posílení jejich výchovné složky. Byl zastáncem austroslavismu, byl zvolen do říšského sněmu. Za ostrou kritiku rak. vlády byl vykázán do Tyrolska, do Čech se mohl vrátit až roku 1855. Zemřel o rok později.
a) kritická tvorba – Obrazy z Rus
b) politická satira – těžiště Havlíčkovy tvorby, převládají epigramy, zaměřeny na církev, krále, vlast, svět. Nejlepší díla vytvořil v období svého vyhnanství (Tyrolské elegie, Král Lávra, Křest svatého Vladimíra –nedokončeno)

Význam Karla Havlíčka Borovského spočívá ve vytvoření osobitého stylu politické satiry (používání hyperboly, ironie, parodie apod.). Mezi lidmi byl velmi oblíbený.

Žádné komentáře:

Okomentovat