Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FRANCIE

- více podob, od „konzervativního“ po revoluční, současně se rozvíjeli i počátky realismu.

Viktor Hugo – představuje počátky francouzského romantismu i jeho vrchol. Byl básníkem, dramatikem i prozaikem, jednou z nejvýznamnějších postav francouzské literatury. Vrcholem básnické tvorby je Legenda věků, která zobrazuje vývoj lidstva z různých aspektů (inspirace pro Jaroslava Vrchlického – Zlomky epopeje). Hlavní myšlenkou je víra v lepší budoucnost.
Vrchol prozaické tvorby představuje Chrám Matky boží v Paříži (život středověké společnosti za vlády Ludvíka XI. – od žebráku až po šlechtu; známa postava zvoníka od Matky boží, hrbáče Qausimida). Dalším významným dílem je Ubožáci (přeloženo jako Bídníci). Většina významných děl vznikala v exilu, kde strávil takřka 20 let.

Alexandre Dumas st. – romanopisec, dramatik, autor více než 80 dobrodružných romantických románů, převážně s historickou tématikou, historicky nepřesné, ale velmi oblíbené. Tři mušketýři, Hrabě Monte Cristo

Stenal – přechod mezi realismem a romantismem, převažuje psychologická próza (hrdinové vášnivý, ctižádostivý, dostávají se do konfliktu se společností a často se přizpůsobují pravidlům, z konfliktu nacházejí většinou východisko (přizpůsobit se = pokrytectví nebo se nepřizpůsobí a hynou), vrcholným dílem je román Červený a Černý (symbolika vojenské uniformy a kněžské kariéry).

Žádné komentáře:

Okomentovat