Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Božena Němcová

Božena Němcová – vytvořila první česká realistická prozaická díla, v nichž zachycuje především oraz českého venkova. Narodila se ve Vídni, jako dcera panského kočího, provdala se za úředníka finanční stráže (vlastenec, po revoluci 1848 zbaven svého místa). Celý život žila v hmotné bídě, nakonec umírá po nemoci vyčerpaná tělesným i duševním strádáním.
a) národopisné práce – při svých cestách sbírala Božena Němcová lidovou slovesnost jako pohádky, pověsti i legendy. Ty pak převyprávěla a vydala v souhrnné knize Národní báchorky a pověsti, později vydala i Slovenské pohádky a pověsti, které se však lišily především důrazem na národopisnou a sběratelskou hodnotu)
b) próza – snaha zobrazit národní život a především kladný typ českého člověka. Vrchole, je Babička – úsměvná kniha plná pohody a vřelých lidských vztahů. Tato kniha byla sepsána po smrti syna Hynka. Autorka se snažila uniknou tíživé realitě života. Celá kniha je proto značně zidealizovaná. Hlavním zdrojem byly vzpomínky na vlastní dětství, které autorka obohatila o národopisné poznatky. Hlavním záměrem bylo ukázat život prostých lidí. Postava babičky ztělesňuje představu o ideálním člověku. Dobrého člověka ukazuje i v dalších svých dílech (např. Divá Bára, Pan učitel…). Další linie tvorby se dotýká společenských rozporů. Nejrealističtěji podala autorka svět v povídce V zámku a podzámčí, kde využila kontrastu mezi chudobou a bohatstvím a jeho rozmařilostí.

Božena Němcová patři mezi stěžejní autory českých dějin. Její dílo, přesto, že obsahuje značné idealizující prvky, ukazuje realistický pohled na svět. Měla smysl pro skutečný život a sociální nerovnosti mezi lidmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat