Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otokar Březina

Otokar Březina – vlastním jménem Václav Jebavý, symbolista světové úrovně. Narodil se na Českomoravské vysočině v chudé rodině. Po studiích se stal učitelem. Žil v ústraní, ale jeho básnická tvorba dosahuje světové úrovně. Jeho myšlenkový vývoj plynul od pochmurných nálad až k sociální humanitě. Byl přesvědčen o existenci nadpozemské síly, odvrací se od pozemského života. Prví Březinova sbírka Tajemné dálky je neradostné vzpomínání na uplynulé mládí. Jeho osudem se stává bolest a samota. Snaží se přiblížit k tajemství vesmíru a lidské existence. Myšlenky první sbírky prohlubuje druhá – Svítaní na západě (západ = smrt). Básník chápe smrt jako vysvobození z pozemských strastí. Vrcholem této linie tvorby je sbírka Větry od pólůu. Jde o nejabstraktnější sbírku Březinovi tvorby. Má určitý filozofický podtext.
- poslední sbírky Otokara Březiny jsou Stavitele chrámů a Ruce – spojují pozemský život s poznáním vesmíru, optimističtější víra v budoucnost, mlhavá představa sbratření lidstva (symbol spojených rukou).
- doplněním Březinovy tvorby jsou knihy esejí Hudba pramnů, Skryté dějiny (nedokončená))
- Otokar Březina je jedním z mála českých básníků světového významu. Je to tvůrce symbolistické poezie vysoké kvality, skvělé jazykové úrovně.

Žádné komentáře:

Okomentovat