Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

REAKCE NA I. SVĚTOVOU VÁLKU

Jaromír John – byl prozaikem, výtvarníkem a estetikem. Mezi nejzdařilejší z jeho děl patří povídkový soubor Večery na slamníku, kde prostí lidé zavlečení do války podávají svědectví o svých osudech. Působí velmi autenticky, postavy jsou sympatické a politováníhodné, ale i negativní a darebácké. V díle Zbloudilý syn popisuje osudy muže, který byl během války sadista, pak se z něj stává počestný živnostník a nakonec nacista.

Jaroslav Hašek – jeden z čelních českých prozaiků, tvůrce světového literárního typu – Švejka. Narodil se v Praze učitelské rodině, studia na gymnáziu nedokončil, později odmaturoval na Obchodní akademii, stal se bankovním úředníkem, brzy však toto povolání opustil a věnoval se literatuře a žurnalistice. Velký vliv na jeho tvorbu měly zkušenosti prožité během WWI – cesta na frontu, Ruské zajetí, vstup do čs. legií a následně do Rudé armády. Po návratu z války jeho život provází problémy, proto odchází na Vysočinu, kde píše a diktuje Osudy dobrého vojáka Švejka.
- Hašek už od 18 psal povídky a stal se známou osobností v pražských hospodách. Postava vojáka Švejka byla vytvořena již před válkou (Dobrý voják Švejk a jiné podivné historky …). Ale až kniha Osudy dobrého vojáka Švejka přinesla Haškovi světovou proslulost i ocenění. Kniha však vinou autorovy předčasné smrti zůstala nedokončena. Kniha přináší obraz surovosti války a vystihuje její nesmyslnost. Snaží se být jakýmsi protestem proti ní.

+ další autoři (viz Kostka)

Žádné komentáře:

Okomentovat