Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Antonín Sova

– představitel symbolismu a impresionismu. Pocházel z učitelské rodiny, narodil se v jižních Čechách, studoval práva, nakonec se stal úředníkem Městské knihovny v Praze. Žil samotářský život, jeho plachost podporovala dlouhodobá míšní choroba, vinu které byl částečně ochrnutý. Jeho tvorba má dvě základní linie:

a) impresionistická přírodní lyrika – vyjadřuje hluboký vztah k přírodě a rodnému krajině. Snaží se především o vzbuzení nálady a zachycení smyslového dojmu. Např. Květy intimních nálad, Z mého kraje. Sova se však věnuje i denními problémy doby (Soucit a vzdor). Tato sbírka začíná dlouhé období Sovovy protispolečenské tvorby. Jako další z linie následovala sbírka Zlomené duše (se známým Intermezzem Smetanovo kvarteto Z mého života)
b) symbolistická poezie – Ještě jednou se vrátíme – obsahová neurčitost, náznakovost, melodičnost, časté náboženské symboly. Údolí nového království

- Antonín Sova je jedním z nejvýznamnějších básníků generace přelomu století. Svou symbolistickou tvorbou dosáhl evropské úrovně.

Žádné komentáře:

Okomentovat