Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KATOLICKY ORIENTOVANÁ PRÓZA

Jakub Deml – prozaik, básník, publicista, překladatel, představitel křesťanského spiritualismu a počátků existencionalismu. Narodil se v rolnické rodině. Vystudoval gymnázium a stal se katolickým knězem. Pro konflikty s církevními nadřízenými byl však vyloučen z duchovní správy a roku 1912 pensiován.
- prvním významným literárním počinem jsou básně v próze vydané pod názvem Moji přátelé, ve kterých je užita symbolika rostlin, hlásá život v pokoře. Protikladem jsou prózy Hrad smrti a Tanec smrti. Vyjadřují pocity děsu a strachu, pocity ohrožení a děsivé vize. Vrcholem jeho tvorby jsou prózy z 30. let předznamenávající tendence moderního českého existencionalismu – Zapomenuté světlo a svazky deníků shrnuté pod názvem Šlápěje.

Jaroslav Durych – představitel historické imaginativní prózy, narozen v Hradci Králové, oba rodiče záhy po jeho narození zemřeli. Vystudoval medicínu, působil jako vojenský lékař. Ve své tvorbě byl silně ovlivněn barokem.
- hlavním myšlenkou jeho tvorby je zdůrazňování života v chudobě, ale zároveň s pokorou (x od socialistické prózy a proletářské literatury). V tomto duchu se nese rozsáhlá novela Sedmikráska, kde se prolíná rovina pozemská s nadpozemskou. Vrcholem Durychovy tvorby jsou historické prózy zasazeny do období raného baroka – román Bloudění (= větší valdštejnská trilogie) a soubor tří povídek Rekviem (menší valdštejnská trilogie). Jeho tvorba představuje nový typ historické tvorby – barvitý obraz doby, metaforičnost, dějová sevřenost. V tom je i jeho největší význam.

Žádné komentáře:

Okomentovat