Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

František Halas

František Halas – pocházel z dělnické rodiny, narodil se v Brně. Dětství prožil v bídě a v otřesech 1 světové války. Pracoval jako knihovník, což podnítilo jeho vztah k literatuře. Později působil jako redaktor, zemřel na následky těžké srdeční choroby.
- do literatury vstoupil sbírkou Sépie, která nese znaky dvou básnických směrů tohoto období – proletářského umění a poetismu. Avšak už další sbírky (Kohout plaší smrt, Tvář, Hořec) se nesou v duchu filozofické lyriky. Autor hledá odpovědi na otázky života a smrti, smyslu básnické tvorby, světa apod. Básně jsou nemelodické, ale bohatě metaforické.
- v druhé polovině 30, let a období okupace tvoří Halas již jasnější poezii, kterou vidí jako nástroj společenského zápasu. Nachází jasný životní pohled a odhodlává se k boji proti zlu. Impulsem byl nástup fašismu a okupace naší země. Tato linie tvorby je representována např. sbírkou Dokořán
- význam Františka Halase spočívá zejména v tom, že dokázal vytvořit osobitou poezii, ve které hledá cesty umění k životu, smysl poezie a odpovědi na základní filozofické otázky.

Žádné komentáře:

Okomentovat