Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NEOREALISMUS

NEOREALISMUS (nemá žádný skrytý význam, pouze realisticky zachycuje běžný život, všímá si lidí na okraji společnosti)

Alberto Moravia – patří k nejznámějším italským autorům, některá zfilmována, věnuje se situaci ve válečné i poválečné Itálii, např. román Horalka

BEAT GENERATION (hnutí US básníků a prozaiku 60. let v USA, dílem i životním stylem vyjadřují nesouhlas s ideály USA a konzumním životem, hlásali dobrovolnou chudobu, člověk by se podle nich měl živit rukama, hrdinové těchto románů jsou většinu lidé na okraji společnosti, na rozdíl od neorealismu dobrovolně, uznávají drogy jako životní styl)

Jack Kerouac – prozaik, tulák, román Na cestě
Allen Ginsberg – básník, ve svém díle vyjadřuje hrůzu a smutek ze současného světa, sbírka Kvílení
Charles Bukowski – tvoří v 80. letech, navazuje na beatniky, ve svých dílech vyjadřuje pocity totální hnus, nudy, nespokojenosti, hlavní hrdina představuje autora samotného, je to flákač, pije, střídá ženy, např. povídková kniha Všechny řitě světa i ta má, Hollywood

ROZHNĚVANÍ MLADÍ MUŽI (hnutí anglických básníků a dramatiků, vystupují proti anglickému konservatismu, konvencím, bariérami mezi lidmi různých postavení, proti kariérismu, pokrytectví a pohodlnosti)

Kingsley Amise – vytvořil tzv. universitní román Šťastný Jim (hrdina začíná učit na malé venkovské universitě, ale nedokáže proniknout mezi profesorskou společnost)

Žádné komentáře:

Okomentovat