Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Humanismus a renesance v evropských zemích

Renesance je umělecký směr, který se začal prosazovat asi v 15. stol. Vznikl v Itálii a rozšířil se do západní a střední Evropy. Tento styl usiloval o myšlenkovou a formální obrodu antiky. S renesancí úzce souvisí i humanismus. Vyjadřuje úctu k člověku, k lidské důstojnosti. Zdůrazňuje pozemský život člověka. Znamená i nový ideál ve vzdělání, který se místo poznávání boha zaměřuje na poznávání člověka. Impulsem ke vzniku tohoto myšlenkového a uměleckého směru byly vědecké objevy, zámořské cesty, rozvoj vědy a techniky a příchod kapitalismu. Období humanismu a renesance je období vzdělanosti, návratu k přírodě a svobodě člověka. Cení se individualita. Renesanční člověk musí mít všeobecné vzdělání, neodděluje umění, a vědu a techniku (např. Leonardo da Vinci, který byl mnohostranným umělcem i vědcem).

ITÁLIE

Dante Alighieri – je považován za prvního představitele nového typu literatury. Narozen v nepříliš bohaté šlechtické rodině, dostalo se mu značného vzdělání. Za svůj protipapežský postoj byl vypovězen do vyhnanství, odsouzen k smrti. Jeho tvorba byla poznamenána osudovou láskou k dívce Beatrici. Jeho nejznámější dílo představuje Božská komedie – jde o duchovní epos, pokus o umělecké zobrazení celého tehdejšího světa. Dílo má tři hlavní části: Peklo, Očistec a Ráj. Autorovým průvodcem se stává Vergilius, spolu procházejí peklem a očistcem, setkávají se s mnoha vladaři. Rájem autora provází Beatrice. Dílo vyjadřuje lásku k vlasti, touhu po poznání, prožitek lásky a obdiv antické vzdělanosti. Příběh má bohatý děj. Obsahuje typické renesanční znaky (touha po poznání, trest za lidské viny, obdiv k antice, láska k vlasti)

Giovanni Boccaccio

Považován za zakladatele renesanční novely, bohatý a pestrý život. Proslavil se knihou Dekameron – popisuje útěk 10 mladých lidí před morem, cestou (10 dní) si vypravují příběhy (10 / den). Poprvé užita forma novely – kratší román s menším počtem postav, nezabírá dlouhý časový úsek. Základem jsou zcela světská témata (láska, nevěra). Dílo popisuje soudobou morálku v Itálii, objevuje, že pozemský život má i své dobré stránky.

Francesco Petrarca

Žil také ve vyhnanství, hodně cestoval. Sbírka Sonety Lauře (milostné verše věnované jedné ženě. Skutečný citový prožitek. Forma sonet (znělka).

Žádné komentáře:

Okomentovat