Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NĚMECKO,Anglie

- německý literární romantismus byl velmi různorodý

Novalis – byl nejvýznamnějším představitelem německého romantismu. Ve svých dílech spojuje skutečný a neskutečný svět. sbírka Hymna noci – kontrast dne, života (světla) x noci a smrti (tma), nachází se zde motiv ztracené lásky, touhy po smrti; nedokončený román Heinrich von Ofterdingen – středověký básník hledá „modrý květ“ = symbol pravé poezie a smysl života. Podle tohoto motivu se celý proud spřízněné romantické literatury nazývá literatura „modrého květu“.

Bratři Grimmové – vztah k lidové tvorbě a germánské mytologii, vydali sbírku německých lidových pohádek

ANGLIE
- měl zásadní význam pro celého Evropského romantismu

George Gordon Byron – ovlivnil svou tvorbou i svým životem vývoj romantismu v mnohých evropských zemí. Byl romantickým bouřlivákem, rozešel se s aristokratickým prostředím, ze kterého procházel. Většinu života strávil v cizině. Zemřel na morovou nákazu. Byronismus = spor hrdiny se světem, osamocený boj za svobodu proti tyranům. Položil základ lyrickoepické povídce, podle něho zvané byronská. Jeho prvotinou je rozsáhlý epos Childe Heroldova pouť s autobiografickými prvky. Hrdina knihy se rozchází se svou společenskou vrstvou a vydává se na cestu po Evropě. Obdobné motivy se nacházejí i podobné motivy.

Percy Bysshe Shelley – dílo Odpoutaný Prométheus – obměna staré antické báje o hrdinovi, který se vzepřel bohům a přinesl lidem oheň; obsahuje prvky tzv. titanismu = odpor proti bohu a nejvyšším autoritám

Walter Scott - sběratek lidových balad, stal se zakladatelem historické povídky a historického románu, Ivanhoe – děj se odehrává v Anglii 12. století, obsahuje prvky napětí, milostné tématiky, prostředí, rytířských soubojů aj. Atmosféra hrdinství, cti a vlastenectví.

Žádné komentáře:

Okomentovat