Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Marie Pujmanová

představitelka české psychologické a sociální prózy. Pocházela z pražské rodiny, její otec byl profesorem na právnické fakultě. Rodina žila bohatým kulturním životem. Prožila krásné dětství. Do lit. Vstoupila v šestnácti letech.
- na počátku své tvorby věnovala pozornost především měšťanským vrstvám – např. vzpomínková próza Pod křídly; postupně k ní však zaujímá kritický postoj (román Pacientka doktora Hegla – požaduje právo ženy na milostné i mateřské sebeurčení)
- ve 30. letech se věnuje zobrazení společenské a politické skutečnosti – románová trilogie Lidé na křižovatce, Hra s ohněm a Život proti smrti (obraz dvojího prostředí – dělnická rodina v Úlech = Zlín x intelektuální rodina v Praze). Během okupace vznikla povídka Předtucha (obraz psychologii dospívajících). V závěru života napsala novelu Sestra Alena, která vnikla po těžké chorobě.

Karel Nový – pocházel z Benešova u Prahy z rodiny zchudlého pekaře (inspiroval Vančuru k napsání románu Pekař Jan Marhoul). Studoval gymnázium, ale nedostudoval. Pracoval jako novinář, během WWI na frontě. Mezi nejdůležitější díla patří románová trilogie Železný kruh (venkovské proletářské prostředí), novela Chceme žít (láska dvou mladých lidí, kteří se postupně dostávají na dno lidské společnosti) a poslední jeho románové dílo Plamen a vítr (románová kronika Benešova, autobiografické prvky)

Žádné komentáře:

Okomentovat