Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FRANCIE

Chrales Baudelaire – byl odpůrcem positivismu i sentimentality. Vedl bohémský život, užíval drogy, pobuřoval společnost svými názory. Ve svých dílech se snažil objevovat krásu, všude a ve všem. Jeho nejznámějším dílem je lyrická sbírka básní Květy zla. Dílu se dočkalo velmi nepříznivého přijetí. Autor byl za ni dokonce soudně stíhán pro urážku mravnosti. V dílech pracuje s kontrasty, nebojí se cynismu.

Paul Verlaine – je pokládán ze předního představitele francouzského symbolismu. Ve své poezii vyzdvihoval hudebnost a improvizaci. Tyto vlastnosti, které by měla poezie nést, zdůrazňuje ve své programové básni Básnickém umění (obsahová neurčitost, básnění náznakem a odstínem, subjektivita, hudebnost, vsugerovat čtenáři pocit). Jeho tvorbu a život ovlivnilo rovněž přátelství s mladším Rimbaudem. Byl odsouzen do vězení za jeho postřelení. Sepsal sbírku Saturnské písně a další. Byla přeložena mnoha básníky. Snaží se líčit pocity vzbuzené podzimní přírodou jako nejistota a beznaděj.

Jean Arthur Rimbaud – byl geniální dítě, celé dílo, které za života uveřejnil pouze v básnických časopisech mezi svým šestnáctým a dvacátým rokem života. Pokoušel se dosáhnout obnovy básnické inspirace a dospět k nové básnické řeči. Základním uměleckým prostředkem, který používal byl protiklad. Sen se prolíná s realitou, která je nepříjemná a bolí. Jeho básně posmrtně vydal Verlaine pod názvem Iluminace

Žádné komentáře:

Okomentovat