Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

70. a 80. LÉTA

- 70. a 80. léta jsou silně poznamenány normalizací, množství autorů nesmí publikovat, někteří jsou vězněni, jiný odcházejí do emigrace. Významnou roli hrála v oblasti dramatické tvorby 70. a 80. hrála Česká televize a její oblíbené seriály. Nejúspěšnější pocházejí od Jiřího Dietla -Chalupáři, Nemocnice na kraji města, Žena za pultem). Svou oblibu si udržují divadla malých forem (Studio Ypsilon, HA-divadlo, Divadlo Járy Cimrmana, Sklep = dřívější Semafor aj. Mezi nejvýznamnější osobnosti divadel malých forem patřili např. Zdeněk Svěrák, Bolek Polívka, Jiří Suchý, Miroslav Šimek, Jiří Kramol aj. Existují i hry v samizdatu, ty většinou zůstávají v čtené podobě, nebo jsou inscenované v zahraničí

Oldřich Daněk – vystudoval pražskou AMU. Pracoval jako scénárista filmového studia Barrandov. Potom se věnuje pouze literární práci. Píše hry, ve kterých odkrývá rozdíly mezi individuálním a kolektivním pojetím morálky. Klade důraz na odpovědnost jedince vůči společnosti. Jeho drama je dialog s divákem o člověku, životě a době. Např. Válka vypukne po přestávce, Zpráva o chirurgii města N aj.

Jaroslav Dietl – narodil se v Jugoslávii, brzy po narození se jeho rodina stěhuje do Československa. Studoval dramaturgii na FAMU. Svou tvorbou patří mezi nejproduktivnější soudobé autory. Proslavil se zejména tvorbou seriálu pro ČST – Žena za pultem, Nemocnice na kraji města aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat