Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

LUMÍROVCI

V 70. a 80. letech vedle sebe existují dvě literární skupiny – lumírovci – skupina, která se soustředila kolem časopisu Lumír. Lumírovci se svou tvorbou snažili přiblížit zahraničí, zejm. Evropě. Tzv. kosmopolitní škola. Navazovali na májovce. Hojná překladatelská činnost, ve svých dílech využívají podněty z literatury světové. Požadavek umělecké svobody.

Josef Václav Sládek – přechod mezi národními a kosmopolitními směry. Cítil spoluzodpovědnost za osud národa. Studoval přírodní vědy a matematiku, ale i jazyky a literaturu. Studia přerušil odjezdem do Ameriky. Po návratu se stal redaktorem časopisem Lumír. První žena mu krátce po svatbě umřela, což ho poznamenalo na celý život. Vrchol jeho básnické tvorby představuje intimní lyrika. První sbírka Básně je poznamenána smrtí jeho první ženy. Obsahuje i motivy útlaku amerických Indiánů. Také v jeho dalších sbírkách se objevují témata cest po moři a Spojených států, stesk po vlasti a matce, žal nad smrtí ženy, poezie vlastenecká, politická a sociální – Jiskry na moři, Světlou stopou apod.. K nejzdařilejším sbírkám patří Selské písně a české znělky (přilnutí k rodné zemi a venkova). Vrcholem reflexivní lyriky jsou sbírky V zimním slunci, Nové selské písně. Zamýšlí se nad smyslem lidského života, bolesti, práce a smrti. Dětem věnoval sbírky Zlatý máj, Zvony a zvonky. Jimi se stal zakladatelem moderní poezie pro děti.

Jaroslav Vrchlický – jeho tvorba je nezvykle velká a dosáhla nezměrné šíře. Psal lyriku, epiku, drama a překládal. Je to mohutný a mnohostranný básník, geniální překladatel a skutečně se mu podařilo pozdvihnout českou kulturu na světovou úroveň. Obohatil českou literaturu o nové formy, myšlenky a podněty. Pocházel z lounské kupecké rodiny. Dětství prožil u strýce na faře. Studoval filozofickou fakultu, rok strávil jako vychovatel v Itálii. Doma i za hranicemi se mu dostalo významných poct.
a) lyrika – lyrická tvorba zahrnuje tvorbu intimní a milostnou (Z hlubin, Okna v bouři). Dále přírodní (Strom života), vlasteneckou (Má vlast), reflexivní (Sny o štěstí),
b) epika – vrcholem epické tvorby je volný cyklus epických sbírek Zlomky epopeje, v němž chtěl Vrchlický zachytit vývoj lidstva od nejstarších dob až po současnost a zamyslet se nad dějinami. Za vrchol vývoje lidstva považuje antiku. Do cyklu řadíme Duch života, Mýty, Selské balady, Zlomky epopeje, která dala název celému cyklu. Žánrová bohatost – balady, romance, sonety…

Žádné komentáře:

Okomentovat