Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DEORKATICKÝ PRODU LITERATURY

Karel Čapek – autor světové proslulosti a úrovně, nejvýznamnější představitel demokratického proudu v české meziválečné literatuře. Narodil se v Malých Svatoňovicích v Podkrkonoší, kde byl jeho otec lékařem. Studoval gymnázium a potom filozofii na UK v Praze, pak v Berlíně. Cestoval do Paříže, patřil k iniciátorům Almanachu na r. 1914. Krátce působil jako novinář v Národních listech, od roku 1921 až do své smrti v Lidových novinách. Po okupaci je Čapek soustavně napadán a neuznávám, což vyústilo v jeho smrt v roce 38, kdy podlehl nemoci.
• tvorba do roku 1921
V první období tvorby autor vychází z tzv. předválečné moderny. Prvním jeho samostatným dílem je povídková kniha Boží muka, kde si autor klade otázky svobody člověka a smyslu života, často se vyskytují motivy záhad a tajemství. V této linii tvorby pokračuje i další kniha Trapné povídky, která přináší prosté, všední příběhy relativistického typu.
• 1921 – 1927
Období dramatických a románových utopí. Ve všech se vyskytuje nějaký převratný vynález, který má však neblahé důsledky pro člověka. Čapek touto formou upozorňuje na možnosti zneužití techniky a varuje před katastrofou. Tuto linii tvorby představují zejména romány Továrna na absolutno a Krakatit. Čapek v těchto dílech odmítá radikální změny světa a naopak zdůrazňuje drobné každodenní práce a drobné objevy, které přinesou prospěch celému lidstvu.
• přelom desetiletí
V tomto období vznikají především drobná díla drobnějších prozaických žánrů - povídky, fejetony, sloupky a další novinářské útvary. Jako krátké povídky pro noviny vznikly Povídky z jedné a druhé kapsy. Vydává i několik cestopisných fejetonů (Italské listy, Anglické listy, Výlet do Špatněl) a knih, kde upíná svou pozornost k prostým věcem lidského života (Zahradníkův rok).
• 30. léta
V tomto období je stěžejním dílem románová noetická (noetika = nauka o poznání) trilogie Hordubal, Povětroň, Obyčejný život. Jednotlivé díly nejsou spojeny tématicky, ale filozoficky (tzv. relativismus = snaha vidět skutečnost z několika stran, není jen jedna poznatelná pravda); řeší společný problém – zda je možné poznat pravdu o světě, o lidech i porozumět sobě samotnému.
- na konci 30. let jeho obavy dostávají konkrétní rozměry – vidí ohrožení lidskosti a civilizace fašismem, avizuje nutnost sjednotit síly pro boj s ním. Významná je filozoficky zaměřená kniha Hovory s T.G.M., která obsahuje fiktivní hovory s prvním čs. Prezidentem. Jeho další knihy znamenaly výzvu k boji – např. Válka s mloky. Román První parta se odehrává v hornickém prostředí, představuje návrat k ke každodennímu životu prostých lidí. Popisuje solidaritu prostých lidí během neštěstí, má i symbolický význam – proti zkáze se lze bránit. Poslední knihou, která však nebyla dokončena, je filozofický román Život a dílo skladatele Foltýna. Jde o návrat k problematice poznatelnosti člověka, kterému se Čapek věnoval na začátku 30. let.
• významná je i tvorba pro děti, kterou představuje především kniha Dášenka, čili Život štěněte
- Karel Čapek byl jedním z nejvýznamnějších myslitelů, demokratů a humanistou své doby.

Žádné komentáře:

Okomentovat