Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FRANCIE

Marcel Proust – pocházel z bohaté rodiny, otec byl lékař, matka bohatá židovka. Kvůli přehnané péči rodiny neměl dostatek vůle pro studium a práci a většinu času trávil s přáteli v salonech a divadlech. Až smrt rodičů ho donutila změnit životní styl. Uzavřel se do svého pokoje a poháněn strachem ze smrti horečně pracoval na svém díle. Když v roce 1922 umírá, osmidílný cyklus Hledání ztraceného času je hotov. Jeho poslední tři díly vycházejí až posmrtně. Ve svém románu detailně vyjádřil zážitky a pocity vypravěče. K vyjádření psychických procesů použil vnitřní monolog.
- Proustův význam spočívá v tom, ve svém díle překonal konveční postupy románové tvorby a našel cestu, jak vyjádřit psychické stavy jednotlivce.

Romain Rolland – byl představitel humanistické linie tvorby. Obdržel Nobelu cenu. Před válkou napsal 10 dílný cyklus Jan Kryštof (román-řeka, v knize popisuje osudy geniálního německého hudebníka). Svůj protiválečný postoj vyjadřuje ve své novele Petr a Lucie (v tomto díle Rolland pracuje s kontrasty – hrůzy války x vysněný svět milenců, shakespearovský motiv, odehrává se ve válečné Paříži, na konci oba milenci umírají v kostele = protiválečný postoj).

Henry Barbusse – účastnil se WWI jako dobrovolník, byl organizátorem protifašistických akcí)jeho nejznámější dílo představuje román Oheň. Jde o deník vojenské čety, uplatnil zde vlastní zážitky z fronty. Román má netradiční formu. Je to pouze pásmo scén, úvah a příběhů bez hlavního hrdiny.

Antoine de Saint – Exupéry – vášnivý letec, padl ve druhé světové válce, další z představitelů humanistické skupiny autorů, jeho silné morální cítění je zřetelné z každé z jeho děl. Jeho nejvýznamnějším dílem je moderní pohádková próza Malý princ (popisuje setkání letce s malým princem z neznámé; dílo vyjadřuje nutnost přátelství mezi národy a odpovědnosti. Exupéry napsal i několik leteckých románů (Noční let)

André Breton – byl zakladatelem surrealistické skupiny, přichází s experimentální prózou (automatický text). Jeho stěžejním dílem je román Nadja.

Žádné komentáře:

Okomentovat