Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ANGLIE

v Anglii realistická tradice – poČátky už v 17. a 1. stol. (Daniel Defoe a jeho Robinson Crusoe, Jonathan Swift – satiristická utopie formou cestopisu Gulliverovy cesty). Největší rozmach realismu v Anglii nastal za vlády královny Viktorie.

Charles Dickens – nejpopulárnější představitel anglického realismu, dvě základní postavy – nešťastný dětský hrdina a dobrý boháč (ovlivnění vlastním životem). Mezi nejznámější díla patří např. Oliver Twist, David Copperfield, Nadějné vyhlídky. Kritizuje zejména sociální nespravedlnost, věrí ve vítězství dobra a nápravu, ke které hledá cesty. Jeho prvním románem byla Kronika Pickwickova klubu – humorné dílo, kterým se proslavil.

William Makepeace Thackeray – druhá generace realistních autorů. Skeptičtější a racionálnější pohled na skutečnost. Ve své Knize o snobech kritizuje zejména všemožné druhy šplhounství a kariérismu. Jeho nejvýznamnější dílo představuje román Trh marnosti – celistvý obraz anglické společnosti, kritizuje nemilosrdnou honbu za penězi a majetkem.

Sir Arthur Conan Doyle – prozaik, jeden z nejslavnějších autorů detektivních povídek a románů (Pes baskervillský, Příběhy Sherlocka Holmese).

Žádné komentáře:

Okomentovat