Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FRANCIE

- Francie doznala značný hospodářský vývoj, průmyslové revoluce i rozvoje věd. Zároveň však došlo k obrovské nespokojenosti obyvatelstva, která vyvrcholila revolucí v r. 1848. Literatura se proto zabývá i politikou, nejoblíbenějším žánrem se stává román na pokračování.

Honoré de Balzac – zanechal za sebou nesmírně rozsáhlé dílo, které dodnes slouží jako cenný historický materiál své doby. Studoval rozmanité obory (fyziku, medicínu, ekonomii …). Během života ho pronásledovali četné dluhy, které ho nutili horečně pracovat. To je jeden z důvodů, proč je jeho dílo tak rozsáhlé. Tvoří ho více než 100 románů a povídek zahrnutých do cyklu Lidská komedie. Cílem bylo zachytit pravdivě skutečnost a odhalit nejrůznější lidské osudy. Důraz kladl na popis různých prostředí a postav všech společenských vrstev. K tomu mu pomohla i dobrá znalost Paříže – jejích uliček, interiérů i charakteristických znaků architektury. V jeho Lidské komedie vystupuje před 3000 postav, které se později objevují i v dalších dílech v nových souvislostech. ÚstŘední teriologii Lidské komedie tvoří romány Otec Goriod, Ztracené iluze a Lesk a bída kurtizán.

Gustave Flaubert – patřil k nejdokonalejším představitelům realistického románu ve Francii. Vynikal zejména v zobrazování lidských vášní a citů. Jeho román Paní Bovaryová je považován za vzor realistické tvorby. Jde o příběh ženy, která ve svém životě nemůže najít uspokojení a smysl vlastní existence. Tento román vyvolal soudní proces, ve kterém byl autor shledán člověk ohrožující mravnost. Prvky psychologického románu.

Jules Verne – prozaik a dramatik. Zakladatel moderního vědeckofantastického cestopisného žánru (Cesta na Měsíc, Dvacet tisíc mil pod mořem, Vynález zkázy)

Naturalismus – do krajnosti uplatňuje principy realismu, umělecká tvorba měla být co nejobjektivnější, nezaujatá a neosobní. Měla zobrazovat skutečnost se vší surovostí. Člověk je zde ovlivněn dědičností a prostředím. Člověk je chápán předavším po biologické stránce. Hrdinové naturalistických děl prohrávají vždy až po dlouhém boji.

Emile Zola – formuloval program naturalismu. Chtěl vytvořit monumentální dílo, podobně jako Balzac. Vyprávěl osudy svých hrdinů jako by popisoval pouze materiál lidského těla. Příčiny různých životní zvratů měly být odhalovány naprosto pravdivě. Popisoval obrazy trpících žen, udřených vykořisťovaných lidí a týraných dětí. Románový cyklus Rougon-Macquartové vyplňuje 32 hlavních postav rozvětvené rodiny. K nejznámějším románům cyklu patři Nana, Zabiják aj.

Guy de Maupassant – autor několika roánů a téměr 300 povídek. Navazuje na Zolu. Nezachycuje však už pouze fotograficky přítomnost. Jeho hrdinové mu nejsou lhostejní – autobiografické prvky, vlastní zkušenosti. Propukla u něho vážná duševní choroba. Nejznámějším jeho románem je Miláček (o pařížském novináři, který při rychlém kariérním postupu zneužívá ženy). Mistrovsky ovládal žánr povídek – např. Kulička

Žádné komentáře:

Okomentovat