Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VLASTNOSTI IDEÁLNÍHO MANAŽERA

Vlastnosti ideálního manažera můžeme rozdělit na vlastnosti vrozené a na znalosti a dovednosti získané.
a) Vrozené
Patří zde zejména potřeba řídit. Jen lidé, kteří chtějí řídit ostatní a mají z této činnosti uspokojení se stávají úspěšnými manažery. Manažer by měl také mít silný vliv na ostatní, musí mít cit a pochopení pro své spolupracovníky. Důležitý je také vhodný temperament — vhodně reagovat na vnější podněty. Manažer musí být pochopitelně osoba inteligentní, schopná samostatného myšlení, správného úsudku apod.
b) Získané
Manažer musí mít pochopitelně (do jisté míry) znalosti problematiky, kterou manažersky zabezpečuje, měl by se orientovat v ekonomii, v teorii podnikání, měl by mít sociálně — psychologické znalosti (mj. schopnost účinně komunikovat), měl by znát metody řízení a být v dobré tělesné i duševní kondici.
MOC A AUTORITA MANAŽERA
Vedle vrozených vlastností, manažerských dovedností a získaných odborných znalostí měl by mít manažer také moc a autoritu.
Moc je v podstatě možnost jednat, konat a ovlivňovat lidi a jejich využívání času. Úspěšný manažer musí být také vybaven potřebnou autoritou, která by neměla být pouze formální (formální autorita vychází z pracovní pozice a souvisí z mocí), ale odvozena ze znalostí, dovedností, přesvědčivosti či osobního kouzla.

POZN.: ZÁKLADNI CHYBY MANAŽERŮ
= zanedbávání vlastního odborného růstu i odborného růstu spolupracovníků
= kontrolování místo vedení a motivace
= promíjení nekompetentnosti podřízených a vytváření prostředí kamarádičkování, což vede ke ztrátě autority
= absence loajality vůči nadřízeným

Žádné komentáře:

Okomentovat