Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

I. MANAGEMENT - ZÁKLADNÍ POJMY

MANAGEMENT

můžeme si pod pojmem management představit vedení, řízení a správu organizační jednotky
Mnozí z vás si jistě pod pojmem management představí skupinu lidí, kteří řídí podnik (management OKR), popř. jednotlivé řídící funkce (personální, organizační, hospodářské).
Jeho vykonavateli jsou vedoucí pracovníci, které si můžeme označit jako manažery.
Základní členění zpravidla rozlišuje v organizaci:
a) vrcholový management (formuje dlouhodobou strategii organizace)
b) střední management (koordinuje výkon operativních činností)
c) nižší management (operativně řídí každodenní činnosti organizace)
Manažerské funkce dělíme na funkce sekvenční (patří zde plánování, organizování, personální práce, vedení a kontrola) a funkce průběžné (analýza činností, rozhodování, komunikace a realizace.
Sekvenčními funkcemi prostupují funkce průběžné. Vzájemné propojení funkcí sekvenčních a průběžných i jejich styčné vazby zabezpečuje koordinační manažerská činnost.
PLÁNOVÁNÍ představuje proces, ve kterém je formulován cíl činnosti a cesty na jeho dosažení. Jedná se tudíž o cílově orientovaný rozhodovací proces, který vychází z cílů organizace (firmy) a zároveň vymezuje prostředky, které jsou nutné k dosažení cílů.
ORGANIZOVÁNÍ je vymezení, stanovení i zabezpečení činností a vzájemných vztahů jednotlivých pracovníků a pracovních týmů při plnění určitého cíle.
VEDENÍ LIDÍ je pokládáno za základní náplň práce manažerů na všech úrovních. Jedná se o schopnost vést, usměrňovat, stimulovat a motivovat své spolupracovníky ke kvalitnímu plnění vytýčených cílů
PERSONÁLNÍ PRÁCE (řízení lidských zdrojů) zajišťuje získávání, udržení a optimální využití schopných pracovníků. Tato funkce se v poslední době vyčleňuje do samostatné disciplíny — řízení lidských zdrojů.
KONTROLA je proces sledování realizace plánu a stanovení opatření v případě existence odchylek
ANALÝZA ČINNOSTÍ představuje proces získávání informací pro rozhodování manažera. Informace se získávají z externího okolí i z vnitřního prostředí firmy.
ROZHODOVÁNÍ je proces výběru jedné alternativy z množiny možností jak dosáhnout cíle podle předem stanovených kritérií.
KOMUNIKACE představuje přenos informací mezi subjekty a objekty rozhodování.
REALIZACE je provedení, naplnění a uskutečnění plánovaných činností

Žádné komentáře:

Okomentovat