Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. LIBERÁLNÍ (PASIVNÍ TYP)

V tomto typu vedení, manažer přebírá funkci konzultanta, vytváří podmínky pro nápady pracovníků a umožňuje tvořivou realizaci pracovníků.
Nadřízený nechá dělat pracovníky to, co pokládají za správné. Informuje své pracovníky jen příležitostně, neprovádí žádné kontroly.
Pracovník má plnou volnost, provádí vlastní kontrolu
!!! V tomto typu vedení je vyžadován po podřízených vysoký stupeň sebekázně, jinak se řízení kolektivu může snadno změnit v anarchii a zmatek.

IX. ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ
Zaměstnanci (lidské zdroje) jsou největším bohatstvím pro každý podnik, jsou zdrojem prosperity firmy. Řízení lidských zdrojů můžeme vymezit jako souhrn metodologií a rozhodování, jejichž cílem je řídit a rozvíjet lidský potenciál v organizacích.
ZÁKLADNÍ PERSONÁLNÍ ČINNOSTI
A) PERSONÁLNÍ PLÁNOVÁNÍ
Personální plánování představuje pravidelné plánování potřeb a rezerv lidských zdrojů pro řízení jejich vnitřní a vnější mobility v čase a prostoru. Je nutné odpovídat na otázky: kolik pracovníků, jaké kvalifikace, kdy a kde je potřeba. Firma si zpravidla vypracovává plán pracovních míst, jehož součástí je plán obsazování míst, plán rezerv a popř. i plán doškolování pracovníků.

B) ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ
spočívá v zajištění potřebných lidských zdrojů v požadované kvalitě, ve správný čas a na správné místo. Této personální činnosti se budeme ještě věnovat podrobněji v dalším textu.
C) PŘIJÍMÁNÍ PRACOVNÍKŮ
jsou činnosti související s počáteční fázi pracovního poměru pracovníka nově přicházejícího do podniku, popř. činnosti související s přechodem stávajícího pracovníka na nové místo v rámci podniku.
D) PODNIKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ
V dnešní době stoupají nároky na kvalifikaci pracovníků a firma musí počítat s náklady na doškolování. Plány vzdělávání vychází z analýzy vzdělávacích potřeb.
E) HODNOCENÍ PRACOVNÍKŮ
se zabývá zjišťováním toho, jak pracovník vykonává svou práci, sdělováním výsledků a hledáním cest ke zlepšení pracovního výkonu.
F) ODMĚŇOVÁNÍ
Systém odměn by měl být motivující, spravedlivý, provázán s pracovním výkonem. Patří zde hmotné (peněžní odměna, pokuta) a nehmotné stimuly (pochvala, poděkování, napomenutí).
G) ZAMĚSTNANECKÉ VZTAHY
Personální činnost spočívající ve zlepšování podmínek, které působí na motivaci zaměstnance. Je dobré podporovat identifikaci zaměstnanců s organizaci

Žádné komentáře:

Okomentovat