Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NÁSTROJE VÝBĚRU PRACOVNÍKŮ

NÁSTROJE VÝBĚRU PRACOVNÍKŮ
Tyto nástroje pomáhají při rozhodování o přijetí pracovníků. Obecně platí, že se vyplatí investovat do přesných a časově náročných metod — náklady na jejich realizaci se navrátí v podobě zaměstnance přesně splňujícího daná kritéria.

a) Žádost o zaměstnání
Žádost o zaměstnaní slouží pro základní roztřídění uchazečů. Zpravidla bývá podložena životopisem. Může se jednat o dotazník se základními údaji. Existuje zde nebezpečí, že uchazeči mohou uvádět zavádějící nebo nepravdivé informace.

b) Kontrola referencí
Potřebné informace o uchazeči si můžeme zjišťovat např. v organizacích, kde uchazeč v minulosti pracoval. U zahraničních společností se dokonce běžně uvádějí jména osob, které mohou poskytnout informace o uchazeči.

c) Testování
Testování je velmi častou metodou, používanou pro výběr pracovníků. Testy mohou být zdravotní, fyzické, psychologické, grafologické (grafologie písma) ap.

d) Pohovor
Pohovor je také velmi používaným nástrojem. Uchazeči jsou zpravidla na závěr výběrového řízení podrobeni pohovoru. Na základě pohovoru můžeme posoudit vyjadřovací a neverbální schopnosti uchazeče, můžeme zjistit jak reaguje na modelové situace a lépe „odhalit“ skutečnou osobnost žadatele. Pohovor může být neřízený (jedná se o volnou výměnu názoru mezi tazatelem a kandidátem) nebo modelový (řízený), který je veden podle předem připraveného souboru otázek, majících logickou návaznost.

1 komentář:

  1. Pár takovýchto pohovorů jsem absolvovala, musím říct že to bylo celkem psychicky náročné (i kdyz ja jsem od prirody nervak, takze urcite se najdou taci, kterym toto nedela problem). Ale i pres to byl jeden pohovor uspesne, takze jsem na sebe pysna, ze jsem zvladla takove psychologicke vyberove rizení. A

    OdpovědětVymazat