Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VIII. VEDENÍ

Vedení je určitý druh jednání vedoucího se zaměstnanci — usměrňování, stimulování, motivování svých spolupracovníků ke kvalitnímu plnění vytýčených cílů. Výběr různých stimulů provádí vedoucí.
TYPY MANAŽERŮ A MANAGEMENTU
1. AUTOKRATICKÝ (AUTORITATIVNÍ) TYP
Autokratický typ preferuje využívání pravomocí bez konzultace s ostatními, odpovídá sám za všechna rozhodnutí. Vedoucí musí mít moc k prosazení svých rozhodnutí. Tento typ vedení je efektivní v případech, která vyžadují rychlá rozhodnutí.
Nadřízený odpovídá sám za všechna rozhodnutí, má odstup od svých podřízených a očekává bezpodmínečné splnění svých rozhodnutí.
Pracovník má často negativní vztah k nadřízenému, má nedostatečné možnosti rozvoje a omezenou pracovní motivaci.

2. DEMOKRATICKÝ (KOOPERATIVNÍ) TYP ***Nejlepší!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jedná se o kooperativní styl vedení. Je prosazována možnost volně se vyjadřovat k úkolům, přičemž řídící pracovník má pochopitelně rozhodující slovo. Tento styl vedení je užitečný, pokud jsou spolupracovníci odborníky. Naopak nedostatkem je, že vedoucí může ztrácet kontrolu nad podřízenými.
Nadřízený zde akceptuje své pracovníky jako partnery, zapojuje je do rozhodování, deleguje co možná nejvíce pravomocí. Nařizuje co možná nejméně a vytváří pracovní klima, kde je vzájemná důvěra.
Pracovník je tudíž podporován ve svém vývoji, má vlastní zodpovědnost. Musí pochopitelně akceptovat předložené cíle.
Pokud srovnáme autokratický a demokratický typ vedení, pak zaměstnanci v prvním stylu jsou bráni víceméně jako podřízení, v druhém jako partneři. Rozhodnutí jsou v prvním stylu prováděna příkazy, ve druhém stylu je vyslechnut názor pracovníků. Kontrola se v autokratickém stylu vedení provádí důsledně, kdežto v demokratickém stylu pouze občas.

Žádné komentáře:

Okomentovat