Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mezi další personální činnosti patří:

H) Pracovně — právní vztahy
I) Zaměstnanecké výhody
J) Bezpečnost práce a ochrana zdraví
K) Personální informační systém a dokumentace

ZAJIŠTĚNÍ PRACOVNÍKŮ
Potřeba může být pokryta z pracovníků uvnitř podniku. Výhodou je, že pracovník zná podnik a jeho zaškolení je rychlejší a vedlejší, má také motivaci na postup. Navíc odpadají náklady spojené s náborem. Realita je však taková, že ve většině případů nelze pokrýt potřebu z pracovníků uvnitř podniku.Firma proto pokrývá personální potřeby z pracovníků mimo podnik. Na trh práce se podnik může dostat několika způsoby:
a) Databáze uchazečů o zaměstnání
Podnik si zpravidla vede databázi lidí, kteří v podniku projevili zájem pracovat. Může se jednat o uchazeče, kteří se dostavili v minulosti osobně na personální oddělení (tzv. příchozí) a také o uchazeče, kteří se o zaměstnání ucházeli písemně, popř. písemně žádali informace (tzv. pisatelé).
b) Inzerce
Inzerce je velmi častou metodou pro zajišťování zaměstnanců. Výhodou je skutečnost, že zpravidla oslovuje širokou veřejnost a přitahuje velké množství uchazečů. Nevýhodou jsou zpravidla relativně vysoké náklady a také skutečnost, že přitahuje i uchazeče, kteří nesplňují předpoklady pro inzerované místo.
c) Úřady práce
Firma může využít i evidenci úřadů práce, což může mít své výhody i nevýhody.
d) Soukromé zprostředkovatelské agentury
Tyto agentury mohou na zakázku vyhledávat a umísťovat pracovníky. Pracují v podstatě na tržním principu a mohou být honorovány bud‘ od organizace, pro kterou vyhledaly pracovníka nebo od uchazeče, kterému vyhledaly pracovní zařazení.
e) Doporučení
Pozn.: Některé firmy zaměstnancům vyplácejí odměny za doporučeného pracovníka, který se osvědčil.

Žádné komentáře:

Okomentovat